Mistura: Önce Olumlu Sonuçları Görmek Lazım
BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, Cenevre görüşmelerinin sürdürüleceği tarihi açıklamadan önce “ateşkes” ve “insanî yardım”larla ilgili alınan kararların olumlu sonuçlarını görmek istediğini söyledi.
Savaşın 5 yıldan beri devam ettiği Suriye krizine siyasî çözüm arayışlarına devam eden BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, krizin aktörlerinin bir araya geldiği Viyana toplantısında alınan kararları değerlendirdi.
Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Mistura, 30 ülkenin katıldığı Viyana zirvesinden, “ateşkes” ve “insanî yardım” çalışmaları ile ilgili önemli kararlar çıktığını ifade etti. Ancak BM temsilcisi, geçtiğimiz nisan ayında tıkanan, rejim ile muhalifler arasındaki Cenevre görüşmelerinin yeniden başlaması için kesin bir tarih açıklamayacağını ifade etti.
Mevcut momentumu kaybetmemek adına tarihi çok da geciktirmeyi düşünmediğini ifade eden Staffan de Mistura, aklında belli bir zaman aralığı olduğunu ancak kesin bir tarih veremeyeceğini belirtti.
Yardımlar Havadan Yapılacak
Suriye krizinde etkili aktörlerin bir arada olduğu “Uluslararası Suriye Destek Grubu”, Cenevre'de tıkanan görüşmeleri canlandırmak iddiasıyla 17 Mayıs'ta Viyana'da toplandı. ABD ve Rusya'nın eş başkanlığında düzenlenen zirvede “insanî yardım”lar ve “ateşkes” konularına öncelik verildiği söylendi. Suriye'de kuşatılmış bölgelere haziran ayına kadar karadan yardımlar ulaştırılamadığı takdirde bu bölgelere havadan yardım yapılmasına karar verildi.
“Ateşkes”i İhlal Edenler Tespit Edilecekmiş!
Suriye'de şubat ayında yüzde 80-90 oranından yüzde 50'lere gerileyen çatışmalarla ilgili de ABD ile Rusya, ortak kurdukları “ateşkes” izleme merkezlerinin ihlal yapan tarafları tespit etmek için bir mekanizma üstünde anlaşmaya vardı.
“Ateşkes”i ihlal edenler arasında Rusya’nın bizzat bulunması veya Beşşar Esed rejimini bilfiil destekliyor oluşu anlaşmanın ne kadar ciddi olduğunu da gözler önüne sermekte!
“Cenevre Haziran Ayında Başlasın”
Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, salı günü, uluslararası aktörlerin Cenevre görüşmelerinin mümkünse haziran ayında yeniden başlatılmasını istediğini söylemişti:
“Hedef, siyasî çözüm olmaya devam ediyor. Staffan de Mistura’nın en yakın fırsatta müzakerecileri toplamasını istiyoruz. Hedef tarih olarak da haziranın başını belirledik.”.
18 Aylık Takvim
Suriye sorununun çözümü için Kasım 2015'te Viyana'da toplanan “Uluslararası Suriye Destek Grubu”, somut bir takvim planı üzerinde mutabakat sağlamıştı. Gruptaki 17 ülke, 2016’nın başından itibaren ilk 6 ay içinde tam yetkili bir geçiş hükûmeti kurulması, 18 ay içinde de yeni anayasa ve ardından da Suriye'de seçimlerin yapılması konusunda anlaşmıştı. Ancak bu takvimi hayata geçirmek için Cenevre'de rejim ile muhalifler arasında başlatılan siyasî süreç, rejim heyetinin geçici hükûmet konusuna mesafeli olması nedeniyle somut bir ilerleme sağlayamadı. Muhalifler de rejimin “ateşkes” ihlâllerini protesto etmek için nisanda müzakerelere katılımını geçici olarak askıya almıştı.
Kaynak: Al Jazeera
HABERE YORUM KAT