Mısırlı Eylemciler Yeniden Tahrir Meydanı'nda
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin üzerinden altı ay geçtikten sonra halk bir kez daha bu kez değişim sürecinin yavaşlığını protesto etmek amacıyla Kahire'deki Tahrir Meydanı'na dönüyor.
Binlerce Mısırlı Tahrir Meydanı'nda biraraya gelemye başladı. Mısırlılar, hükümetin reformlar için gerekeni yapmadığını dile getirerek Tahrir Meydanı'nda toplanmaya başladı.
Mısır'da yayınlanan el MIsr el Yevm Gazetesi'nin haberine göre, Mısır'da bugün geniş kapsamlı bir gösteri düzenlenmesi bekleniyor. Katımcılar Tahrir Meydanı'na gelmeye başladı
BİR MİLYON KİŞİ 'HESAP GÜNÜ' İÇİN MEYDANLARDA
Mısır'ın başkenti Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda, 1 milyon kişinin cuma namazı sonrası yolsuzlukları protesto etmek için toplanması bekleniyor.
El Arabiye televizyonunun internet sitesinde yer alan haberde, 6 Nisan Hareketi, Devrim Gençliği ve Hepimiz Halid Saidiz grupları öncülüğünde, bir milyon kişinin devrimin simgesi haline gelen Tahrir Meydanı'nda toplanmaya başladı.
İHVAN'DAN GÖSTERİYE DESTEK
Müslüman Kardeşler, Selefiler ve Hristiyanların da söz konusu gruplara destek vereceği belirtilen haberde, bir milyon kişinin, bugünü "dıd fesad" (yolsuzluk karşıtı) günü ilan ettikleri, yoksullar için iyileştirmeler ile dışişleri bakanının görevini bırakması taleplerini de dile getirecekleri kaydediliyor.
Protesto gösterileri organize eden gruplar, Tahrir Meydanı'nda on binlerce kişinin toplanmasını bekliyor.
Mısırlılar, Mübarek ve iktidarıyla ilişkili diğer yetkililerin derhal yargılanmasını istiyor ve tepkilerini sokaklara çıkarak duyuruyor.
Kimileri ise devam eden protestolardan rahatsız; hayatın normal akışına dönmesini ve ekonominin canlanmasını umut ediyor.
Bunun yanı sıra kalabalığa karışıp şiddeti kışkırtabilecek gruplardan dolayı kaygılananlar da yok değil.
ÜÇ BAKAN AKLANDI
Mısır'da yolsuzluk ve kamu kaynaklarını israf etmek suçlamalarıyla yargılanan Mübarek döneminde görev almış 3 bakan hafta başında suçsuz bulunmuştu.
Maliye bakanı Yusuf Butros Gali'nin de aralarında yer aldığı bakanlar, Mübarek rejiminin devrildiği şubat ayından bu yana yargılanan, ve mahkeme tarafından aklanan ilk devlet görevlileri olmaları sebebiyle önem taşıyorlar.
Maliye bakanı Gali, rejimin devrilmesinden sonra Mısır'dan kaçmış, gıyabında yapılan yargılamalar diğer sonucunda hapis cezasına çarptırılmıştı.
Mübarek rejimini deviren halk ayaklanmasını doğuran sebeplerin başında yolsuzluk iddiaları ve kamu kaynaklarının yöneticiler tarafından israf edilmesi vardı.
Bu sebeple Mübarek döneminde görev almış kişilerin yargı süreci, Mısır'da yönetimi devralmış olan askeri idarenin Mübarek rejimine dair tavrının izlenebileceği önemli göstergeler olarak değerlendirilmişti.
HABERE YORUM KAT