Mısır'da Yargı Sistemi Kontrolsüzlüğü
İnsan hakları örgütleri, Mısır'da polis merkezine düzenlenen saldırıyla ilgili davada yargılanan 188 sanığa nihai olmayan idam cezası kararını eleştirdi: Karar Mısır yargısının bağımsızlığının kaybolduğunun göstergesi.
Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü, Mısır'ın seçimle iş başına gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle görevinden alınmasından sonra yapılan gösterilerinde polis merkezine yönelik saldırıda 16 polisin ölümünden sorumlu tutulan kişilere verilen cezaya tepki gösterdi.
Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Sarah Leah Whitson, 14 Ağustos 2013'te Kirdase'deki polis merkezine saldırmakla suçlanan 188 kişi hakkında verilen kararın Mısır yargısının bağımsızlığının hızla kaybolduğunu gösterdiğini belirtti.
Whitson, "Her kişiye karşı delillerin çıkarılması yerine hakimler adil yargılama standartlarına uymaksızın sanıkları topluca mahkûm etti" dedi.
Whitson, herkesi aynı anda kitlesel bir davada yargılamanın doğru ve adil olmadığını kayderek, bu şekilde "pervasızca birini darağacına gönderen" hiçbir mahkemenin bulunmadığını belirtti.
Medeni ve Siyahi Haklar Uluslararası Sözleşmesi'ne taraf olan Mısır'ın hangi şartlarda idam kararı alacağının sınırlandığını kaydeden Whitman, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün her koşulda zalim ve insanlık dışı bir ceza olarak gördüğü idama karşı olduğunu ifade etti.
'Yargı sistemi kontrolden çıktı'
Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Müdür Yardımcısı Hasibe Hac Sahravi de Mısır'daki yargılama sürecini eleştirdi.
Sahravi, 188 kişi hakkındaki kararın devrik lider Hüsnü Mübarek'ye yönelik suçlamaların düşürüldüğü hafta içinde verildiğine dikkat çekti ve ülkenin yargı sisteminin kontrolden çıktığını savundu.
Sahravi, Mısır mahkemesinin kararını ''siyasi kaprise dayalı pervasızca dağıtılan bir adalet durumu'' olarak yorumladı.
188 idam
Mısır'daki Giza Ceza Mahkemesi, salı günü 14 Ağustos 2013'te Kirdase'deki polis merkezine saldırmakla suçlanan 188 sanığın dosyasını, idam edilmelerine yönelik görüş almak üzere Mısır Müftülüğü'ne gönderme kararı almıştı.
Mısır yasalarına göre, idam dosyaları nihai karara bağlanmadan önce Mısır Müftüsü'ne sevk ediliyor. Müftünün görüşü alındıktan sonra dosya mahkemeye iade ediliyor. Bu aşamanın ardından mahkeme kararı sonuçlandırıyor.
HABERE YORUM KAT