Mısır’da Ordu Paşa Paşa Boyun Eğecek
Mısır Meclisi İşleyiş ve İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Mahsub, ''yeni anayasayla Mısır Ordusu'nun devletin temel organlarına boyun eğeceğini'' söyledi.
Mısır diktatörü Hüsnü Mübarek’in Arap Baharı ile birlikte devrilmesinin ardından meşru seçimlerle iktidara gelen Muhammed Mursi’nin Devlet Bakanı Muhammed Mahsub, “Yeni anayasayla Mısır Ordusu devletin temel organlarına boyun eğecek” dedi.
Mısır Meclisi İşleyiş ve İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Mahsub, ''yeni anayasayla Mısır Ordusu'nun devletin temel organlarına boyun eğeceğini'' söyledi.
Mahsub, ordunun bütçesini görüşmek için özel komisyon kurulacağını, yeni anayasa metnine göre orduya ait ekonomi kuruluşlarının devletin denetimi altında olacağını ve kazancının devlet gelirleri arasında yer alacağını belirtti.
Orduya ait ticari işletmelerin özel hesap denetçileri tarafından denetleneceğini söyleyen Mahsub, Hür Subaylar Hareketi'nin 1952'de bir darbeyle krallığı devirerek yönetime el koymasından bu yana ordunun devlet bütçesinde sahip olduğu imtiyazlı konumun yeni anayasa ile sonlandırılacağını ifade etti.
Mısır Anayasa Hazırlık Komisyonu'nun askeri yargıyla ilgili kararlar alacağını ama henüz bu kararların ortaya konulmadığını ifade eden Mahsub, anayasanın onaylanmasının ardından cumhurbaşkanlığı kuruluşlarının 2013'te devlet kurumlarının yeniden yapılanmasının tamamlanacağını söyledi.
Devlet Bakanı Mahsub, anayasa değişikliği için referandumun ekimde düzenleneceğini söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin Halk Meclisi'ni feshetme kararının ardından Cumhurbaşkanının Halk Meclisi'ni yeniden göreve çağırma kararının, bazı partiler tarafından ''beklenmedik'' olarak vasıflandırılması konusunda Mahsub, mahkemenin kararını gözden geçirmesi gerektiğini ve yargının elinde olması sebebiyle Mursi'nin karara müdahale etme yetkisi olmadığını kaydetti.
Mahsub, yetkisi olmamasına rağmen Mursi'nin kararının politik ve demokratik açıdan uygun olduğunu, çünkü parlamentonun seçimlerde sahtekarlık sebebiyle değil seçim yasasında bir eksik olmasından ötürü feshedildiğini vurguladı.
''Şüpheye yer yok''
Yargı kararlarına saygı gösterdiklerini belirten Mahsub, yargı kararlarına saygılı ve hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı bir cumhuriyet rejimi kurmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Devletin tüm temel organlarının Cumhurbaşkanı elinde toplanmaması için yasama organının Kurucu Meclis'e verilmesi talepleri hakkında ne düşündüğü sorusu üzerine Mahsub, yasama organının bir kuruma verilmesinin anayasal olmadığını, halk tarafından seçilse bile yasama organının Kurucu Meclis'e verilemeyeceğini çünkü Meclisin anayasa hazırlık çalışmaları için kurulduğunu ifade etti.
Yeni Akit
HABERE YORUM KAT