Mısır'da Olağanüstü Hale Kısmen Son Verildi
Mısır'da on yıllardır yürürlükte olan olağanüstü halin, yarın kısmen kaldırılacağını açıklandı.
Mısır'daki askeri konseyin Başkanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi, on yıllardır yürürlükte olan olağanüstü halin, yarın kısmen kaldırılacağını açıkladı. 25 Ocak, Mısır'da eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in iktidardan uzaklaştırılmasıyla sonuçlanan ayaklanmaların başlangıcının yıldönümü.
Televizyonda açıklamalarda bulunan Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi, olağanüstü hal uygulamasının "bazı durumlarda" yeniden yürürlüğe sokulabileceğini kaydetti.
Mareşal Tantavi, "Bugün, halkın kararını vermesi ve Halk Meclisi'nde yasama ile izleme görevlerini yerine getirecek milletvekillerini seçmesi ardından, ben, tüm cumhuriyet içinde, olağanüstü hal uygulamasının kaldırılması kararını aldım." dedi. Tantavi, "haydutluk suçlarıyla baş edilmesinin bu kararın dışında kalacağını" belirttiği konuşmasında uygulamanın yarın sabahtan itibaren kaldırılacağını ekledi.
Mısır 1967 yılından bu yana hemen hemen sürekli olarak olağanüstü hal uygulaması altında yönetildi. 1981 yılında Cumhurbaşkanı Enver Sedat'ın öldürülmesinden bu yana da ülkede kesintisiz olarak olağanüstü hal uygulanıyor.
Olağanüstü hal yönetimi, yetkililere, gösteri ve mitingleri yasaklama, basında sansür, özel konuşmaları dinleme ve mahkemeye çıkarılmadan süresiz olarak tutukluluk uygulaması gibi, temel hakları askıya alma olanağı veriyordu.
Eski Cumhurbaşkanı Mübarek, defalarca olağanüstü hal uygulamasını kaldırma sözü vermiş olmasına rağmen, bunu yerine getirmemişti.
Mısır parlamentosunun alt kanadı dün, Mübarek'in görevini bırakması ve Yüksek Silahlı Kuvvetler Konseyi'nin yönetimi ele almasından bu yana ilk oturumunu yapmıştı.
Generaller geçen yıl, işçi grevlerini, trafikte tıkanma yaratılmasını ve asılsız haber yayılmasını da olağanüstü hal kapsamına almışlardı.
BBC
HABERE YORUM KAT