Mısır'da 'Muhammed Mahmud' Gösterileri
Mısır’ın çeşitli üniversitelerinde, üç yıl önce Muhammed Mahmud Caddesi'nde yaşanan ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği olayların 3'üncü yıl dönümünde düzenlenen gösterilere polis sert müdahalede bulundu.
Mısır'da, 19 Kasım 2011'de devrik lider Hüsnü Mübarek'ten sonra yönetimi elinde bulunduran askeri konseyin yetkilerini sivil yönetime bırakması için başlatılan gösteriler sırasında Muhammed Mahmud Caddesi'nde yaşanan olaylarda ölenleri anmak için düzenlenen gösterilere polis müdahale etti. Aralarında gazetecilerin de olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı:
Göstericiler; "Darbe Karşıtı Öğrenciler", "6 Nisan Öğrenci Hareketi" ve "Devrimci Sosyalist Öğrenciler" gibi grupların da aralarında bulunduğu muhalif öğrenci hareketlerinin çağrısıyla Kahire, Ezher, Ayin Şems, Hilvan, İskenderiyye, Zakazik, Beni Süveyf, Feyyum ve Minya üniversitelerinde toplandı. Kahire'deki gösteri, 3 yıl önce olayların yaşandığı Muhammed Mahmud caddesinin girişinde düzenledi.
Olaylarda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyan göstericiler, "Muhammed Mahmud gör bak kurttuk, şimdi aslan olduk" , "Halk rejimin düşmesini istiyor" , "Adaletten vazgeçmeyeceğiz" yazılı pankartlar açtı.
Güvenlik güçleri, üniversitelerin önünde güvenlik önlemleri alırken, başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda da zırhlı araçlar konuşlandırıldı. Polis göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz, av tüfekleri ve gerçek mermi kullandı.
Al Jazeera’ye konuşan Mısırlı aktivist Muhammed Şafii, güvenlik güçlerinin protestoculara şiddet kullanarak, aralarında gösterileri haber yapmak amacıyla görev yapan gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldığını söyledi. Şafii, polisin çok sayıda fotoğraf makinesini de imha ettiğini ifade eti.
Güvenlik güçleri, Ezher Üniversitesi’nde meydana gelen gösteriyi bastırmak için de üniversitenin içine zırhlı araçlarla baskın düzenledi. 30 kız öğrenci gözaltına alındı.
Mısır'da, üç yıl önce yaşanan gösteriler sırasında Muhammed Mahmud Caddesi'nde yaşanan olaylarda çok sayıda kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.
Olaylardan, dönemin Genelkurmay Başkanı Muhammed Hüseyin Tantavi sorumlu tutulmuş ve yargılanması talep edilmişti.
Kaynak: Al Jazeera ve AA
HABERE YORUM KAT