1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Mısır'da mahsur kalan yardım kamyonları nedeniyle Gazze'deki insani kriz derinleşiyor
Mısır'da mahsur kalan yardım kamyonları nedeniyle Gazze'deki insani kriz derinleşiyor

Mısır'da mahsur kalan yardım kamyonları nedeniyle Gazze'deki insani kriz derinleşiyor

Şoförler, Mısır'ın kavurucu yaz sıcağında haftalardır beklediklerini söylüyor.

08 Temmuz 2024 Pazartesi 15:45A+A-

Gıda ve su yüklü yüzlerce kamyon, bazıları yaklaşık iki aydır Mısır'ın kavurucu yollarında mahsur kalmış durumda ve çok ihtiyaç duyulan insani yardım malzemelerini savaştan zarar gören Gazze'ye ulaştırmak için izin bekliyor.

Gazze sınırına yaklaşık 50 kilometre mesafede un, su ve diğer yardım malzemelerini taşıyan kamyonlar tozlu bir yolda her iki yönde de sıralanmış durumda.

Şoförler, Mısır'ın kavurucu yaz sıcağında haftalardır beklediklerini söylüyor.

Mısır'ın Sina Yarımadası'ndaki El Ariş kentinin eteklerine park eden kamyon şoförleri, İsrail'in Mayıs ayında Gazze-Mısır sınırına yönelik saldırılarını genişletmesinden bu yana bölgeye insani yardım malzemesi ulaştıramadıklarını söylüyor.

Bazı yiyeceklerin atılmak zorunda kaldığını söylediler.

Kamyon şoförü Elsayid el Nebavi, "Yemin ederim, bu yükten önce buraya geldik ve 50 günden fazla bekledik ve sonunda yük süresi dolduğu için geri gönderildi." dedi.

"Geri dönmek ve iade etmek zorunda kaldık. Başka bir parti yükledik ve işte yine buradayız ve bu yükün süresi dolmadan yetişip yetişmeyeceğini ya da başına ne geleceğini sadece Allah bilir."

İşgal ordusu Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırılarına Mayıs ayında başladı. Gazzeliler için dış dünyaya açılan bir can damarı olan, yardımların ulaştırılmasına ve hastaların tahliyesine olanak tanıyan Gazze ile Mısır arasındaki Refah geçidi o tarihten bu yana kapalı.

Mısır, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'in dahil olduğu görüşmeler Refah'ın yeniden açılmasını sağlayamadı ve Mısır sınırın Gazze tarafında Filistinlilerin varlığının yeniden tesis edilmesini istiyor. 

"Bu yükü teslim etmek için bir aydan fazla bir süredir burada mahsur kaldık. Sıranın bize gelmesini bekliyoruz ama henüz bir şey yok." diyor araçlarının yanında oturup çay içen ve sigara tüttüren kamyon şoförlerinden biri olan Ahmed Kamel.

"Akıbetimizi bilmiyoruz. Ne zaman girebileceğiz? Bugün mü? Yarın mı? Yarından sonraki gün mü? Sadece Allah bilir. Taşıdıklarımız dayanacak mı yoksa çoğu bozulacak mı?"

Yardım ve ticari malzemeler diğer kara sınır kapılarından, havadan ve denizden Gazze'ye girmeye devam ediyor, ancak yardım grupları ve Batılı diplomatlar malzemelerin ihtiyacın çok altında olduğunu söylüyor. Şoförler İsrail'den izin beklediklerini söylüyor.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum