1. HABERLER

  2. ETKİNLİK-EYLEM

  3. "Mısır’da İhvan'ın Tutumu ve Geleceği" Paneli Yapıldı
"Mısır’da İhvan'ın Tutumu ve Geleceği" Paneli Yapıldı

"Mısır’da İhvan'ın Tutumu ve Geleceği" Paneli Yapıldı

Özgür-Der'in düzenlediği panelde “Mısır’da İhvan Hareketinin Tutumu ve Geleceği” konuşuldu.

14 Kasım 2013 Perşembe 15:01A+A-

HAKSÖZ-HABER

Özgür-Der 2013-2014 panellerinin ikincisi dün akşam Ali Emiri Kültür Merkezi’nde yapıldı. Panelde “Mısır’da İhvan Hareketinin Tutumu ve Geleceği” Mehmet Ali Kaçmaz ve Bahadır Kurbanoğlu tarafından Erdoğan Torun’un sunuculuğu ve katkılarıyla konuşuldu.

Panel, Erdoğan Torun’un sunumuyla başladı. Erdoğan Torun, “İhvan-ı Müslimîn Hareketinin Kuruluşu”, “İhvân-ı Müslimîn Hareketinin İç ve Dış Bağlantıları”, “İhvân-ı Müslimîn Hareketi Plânlı Bir Hareket mi, Plânsız Bir Hareket mi?” gibi başlıkları sayarak panelde konuşulacak mevzûlara girizgâh yaptıktan sonra sözü Mehmet Ali Kaçmaz’a devretti.

Hasan el-Benna’dan Mursi’ye

Mehmed Ali Kaçmaz, Hasan el-Bennâ’dan İhvân-ı Müslimîn hareketini tanımlayan bir sözle konuşmasına başladı: “Kardeşler, siz ne bir hayr kurumu ne bir siyâsî parti ne de sınırlı amaçları olan yerel bir örgütsünüz. Daha çok siz, bu toplumun kalbine giden yeni bir rûhsunuz.”

Düşünceleri ve tutumlarıyla hareketin risk almaktan çekinmediğinden bahsederek sözüne devam eden Mehmed Ali Kaçmaz, hareketin tercihen yasal yolları seçmesine rağmen diktatörler tarafından geçmişte ve günümüzde türlü engellere ve engellemelere maruz kaldığını dile getirdi.

mehmet-ali-kacmaz.jpg

2011 Ocak’tan Bu Yana İhvân-ı Müslimîn’e Yapılan Eleştiriler

İhvân-ı Müslimîn’in 2011 Ocak’ında Mısır’daki isyana karşı uzak kaldığı yönündeki eleştirilere cevap veren Mehmed Ali Kaçmaz, hareketin protestolara üyeler olarak ilk günden itibaren iştirâk ettiğini söyledi ve ilk protestodan sonra hareketin resmî bir açıklama yayınladığına da vurgu da bulundu.

“Ordu”, “Yargı” ve “Medya”sı ile Mısır

Mısır’ın hem geçmişteki durumundan hem de bugünkü hAline düşmesinin sebeplerinden bahsetmek için Mısır’ı “Ordu”, “Yargı” ve “Medya” başlıkları altında irdeleyerek sunan Mehmed Ali Kaçmaz, Tahrir ve Rabiatû’l Adeviyye’deki tutumlarını karşılaştırarak ordunun tutarsızlığını ve ikiyüzlülüğünü gözler önüne serdi.

İhvan-ı Müslimîn’in Batı Kavramlarıyla Alâkalı Algısı

“İhvân-ı Müslimîn’in ‘sivil devlet’ derken kastettiği laik oluşumların kastettiği değildir. Hareketin ‘sivil devlet’ten kastettiği askerin siyâsetten elini eteğini çekmesidir.” diyerek sözlerine devam eden Mehmed Ali Kaçmaz, Mursi’nin, demokrasi, derken seçimden başka bir şeyi işaret etmediğini de ekledi.

“Mursi Elinden Gelenin Fazlasını Yaptı.”

Mursi’nin ilk önemli icraatının Esad’a karşı Suriye halkını meşru muhattab kabul etmesi olduğunu da sözlerinin sonuna ekleyen Mehmed Ali Kaçmaz, Erdoğan Torun eliyle sözü Bahadır Kurbanoğlu’na devretti.

bahadir-kurbanoglu-001.jpg

Mısır’daki Darbe ve Orta Doğu

“Mısır’daki darbe bütün Orta Doğu’ya yapılan bir darbedir.” İfadesiyle sözlerine başlayan Kurbanoğlu, darbenin Tunus’tan Suriye’ye kadar bütün süreci tersine çevirmek için atılmış adımlardan biri olduğuna dikkat çekti ve Mursi’nin icraatlarına yapılan eleştirilerin bulunduğu koşullar göz önünde bulundurulduğunda yersiz olduğunun ortaya konulması gerektiğini söyledi.

Mursi Döneminde ve Mursi’den Sonra

Mursi’nin cumhurbaşkanlığında yalnızca dört ülkenin Mısır’a destek verdiğini ama darbe yapıldıktan sonra bu desteklerin birdenbire arttığı gerçeğinin manidar olduğuna vurgu da yapan Kurbanoğlu, daha türlü ordu ve ordu taraftarlarınca Mursi döneminde yapılmış olan engellemeleri de sıraladı.

 Son olarak, ordunun sözde gerekçeler sunarak darbeyi yapmasına rağmen sunduğu gerekçeleri yönetip düzeltmek yerine daha da sorunlar çıkartarak yoluna devam ettiğini söyleyen Kurbanoğlu, ordunun siyâsî, ekonomik başarısızlıklarını da ortaya koydu.

Mısır ve Silahlı Direniş

Panel’in dinleyicileri tarafından gelen sorulara cevap vermek ve sunumunu nihayete erdirmek üzre Mehmed Ali Kaçmaz son olarak şunları söyledi: “Mısır, Suriye’ye benzemesin, cümlesi yanlış bir cümledir. Suriye’deki direniş onurlu bir direniştir. Gerekirse Mısır’daki kardeşlerimiz de savaşabilirler ama bunun kararını kendileri vereceklerdir elbette.”, “Batılı kafalar ve onların zihnîyetini paylaşanlar imamlık yapan, sakalı uzun olan bir cumhurbaşkanına tahammül edemiyorlar.”

Bir dahaki panelin duyurusuyla program sona erdi: Abdurrahman Çifçi, Musa Üzer ve Ahmed Ağırakça’nın katılımlarıyla “Suriye’de Silahlı Mücadele Tercih miydi? Direnişin Bileşenleri Kimler?” başlıklı panel 11 Aralık 2013 tarihinde Ali Emîrî Kültür Merkezi’nde yapılacaktır. 

Haber: Cengiz Acar
Fotoğraf: M. Furkan Olgun

ozgurder-panel-kasim2013-02.jpg

panel-kasim2013-01.jpg

panel-kasim2013-03.jpg

panel-kasim2013-04.jpg

panel-kasim2013-02.jpg

HABERE YORUM KAT

2 Yorum