Mısır'da İdama Karşı Yürüyorlar
Mısır'ın farklı kentlerinde, aralarında Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii'nin de bulunduğu 183 kişi hakkında verilen idam cezasına karşı protesto gösterileri yapılıyor.
Başkent Kahire’nin de aralarında bulunduğu kentlerde insan zinciri oluşturan göstericiler tutukluların derhal serbest bırakılması ve demokrasiye dönülmesi çağrısında bulundu.
Göstericiler, Mısır bayrağı ve Rabia İşareti’nin bulunduğu dövizler ve mahkumların posterlerini taşıdı.
Gösterilerde seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının yıldönümü olan 3 Temmuz tarihinde "halk ayaklanması" başlatılması için çağrılar yapıldı.
Mahkeme idam kararlarını kesinleştirdi
Mısır’daki Minye mahkemesi Müslüman Kardeşler lideri Bedii dahil 183 kişi hakkında iki ay önce verdiği idam kararını müftüden de onay alarak kesinleştirdi.
3 Temmuz darbesinin ardından tutuklanan ve yargılanan sanıklar, ‘şiddet olaylarına karışma ve teşvik etme, kişilere ve kamu malına saldırı’ gerçekleştirdikleri iddiasıyla mahkûm oldu.
Müslüman Kardeşler teşkilatının lideri Bedii’nin de aralarında yer aldığı 683 kişi hakkında nisan ayında idam kararı verilmişti.
Bedii bu kararın ardından “Beni bin kere idam etseler de doğru yoldan dönmeyeceğim” mesajını vermişti.
Mahkeme idam kararlarını istişare etmesi amacıyla ülkedeki en yüksek dini otorite olan müftüye göndermişti.
Mısır kanunlarına göre, idam kararları mahkeme kararının ardından ülkedeki en yüksek dini otorite olan müftüye gidiyor. Müftünün görüşü alındıktan sonra karar tekrar mahkemeye gönderiliyor ve burada sonuca bağlanıyor.
Aynı davada yargılanan ve daha önce idama mahkum edilen 529 kişiden 492'sinin cezası ise müebbet hapis cezasına çevirdi.
İdam kararlarına tepkiler
İdam kararları Mısır’daki darbe karşıtları ve Müslüman Kardeşler destekçilerinin yanı sıra uluslararası toplumun da büyük tepkisine neden oldu.
Mısır'da 3 Temmuz darbesinin mimarı olan Abdulfettah Sisi, geçtiğimiz ay yapılan tartışmalı seçimleri kazanarak Mısır'ın yeni cumhurbaşkanı olmuştu.
Ülkede darbenin ardından darbe karşıtları ve özellikle Müslüman Kardeşler grubuna yönelik baskı arttı.
Yüzlerce gösterici güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucunda hayatını kaybederken binlerce kişi tutuklandı ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.
Darbeyle koltuğundan edilen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de hakkında açılan farklı davalardan yargılanıyor.
Mısır idam cezası uygulayan 40 ülkeden biri. 1951’de General Cemal Abdül Nasır’a suikast girişimi nedeniyle 7 İhvan üyesi idam cezası aldı. Yazar Seyyid Kutub idam edildi. 1981 - 2000 arasında 709 kişi idam cezasına çarptırıldı. Eski Cumhurbaşkanı Enver Sedat’ı suikastla öldüren 5 İslami Cihad Örgütü üyesi 1982’de idam edildi. 1981 - 2000 yılları arasında toplam 249 kişi idam edildi. 1992 - 2001 yılları arasında 94 kişi terör suçuyla idam cezası aldı. 67‘si idam edildi. 2009 - 2012 arası 136 kişi idam cezasına çarptırıldı. Kaçının idam edildiği bilinmiyor.
Al Jazeera ve AA
HABERE YORUM KAT