1. YAZARLAR

  2. Ahmet Varol

  3. Mısır Seçimlerinin İlk Sonuçları
Ahmet Varol

Ahmet Varol

Yazarın Tüm Yazıları >

Mısır Seçimlerinin İlk Sonuçları

09 Aralık 2011 Cuma 05:04A+A-

Mısır'da seçimlerin birinci kademesi tamamlandı ama henüz kesin sonuçlar resmî olarak açıklanmış değil. Bununla Birlikte Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Abdulmuiz İbrahim sayımlardan alınan bilgileri basına açıkladı. Bu bilgiler de resmi ağızdan verilmiş olduğundan önümüzdeki günlerde yayınlanacak kesinleşmiş sonuçların çok farklı olmayacağını dolayısıyla şu ana kadar alınan bilgilerden ilk kademenin sonuçlarını görmenin mümkün olduğunu söyleyebiliriz.

Öncelikle bu seçimler Mısır Arap Cumhuriyeti tarihinde ilk bağımsız ve dürüst seçimler olduğundan ülke halkının gerçek tercihini yansıttığı için bu kadar yakın ilgiye mazhar oluyor.

İkinci olarak diktatör Hüsni Mübarek'in devrilmesi sonrasında düzenlenen ilk genel seçimler olduğundan sadece Mısır'da değil tüm İslâm âleminde ciddi bir heyecan uyandırıyor. Dünyadaki bütün ileri gelen medya organları tarafından da yakından izleniyor.

Bu seçimler Mısır'daki yasama mekanizmasının alt meclisi niteliğindeki Halk Meclisi üyelerini belirliyor. Bu meclisin 508 üyesi olacak. 10 üye geçici yönetimi oluşturan Silahlı Kuvvetler Yüksek Kurulu tarafından tayin edilecek. Bu sayı belki oran olarak az ama parlamentodaki aritmetiğin belirlenmesinden sonra hassas bir denge oluşması durumunda terazinin ince ayarlarının belli bir yöne kaydırılmasında işe yarayacaktır. 498 üye de seçimle belirlenecek. Bunların üçte ikisi nispi temsil, üçte biri de dar bölge sistemiyle seçilecek. Fakat dar bölge seçim sisteminin uygulandığı bölgelerde birer değil ikişer aday yarışıyor.

YSK Başkanı Abdulmuiz İbrahim'in verdiği bilgilere göre seçimlerin birinci kademesinin gerçekleştiği bölgelerde toplam 13 milyon civarında seçmen bulunuyordu. 8 milyon civarında oy kullanıldı. Yani oy kullanım oranı % 62'ye ulaştı ki bu da Mısır Arap Cumhuriyeti tarihinde en yüksek orandı. YSK Başkanının dikkat çektiği bir husus daha vardı; "önceki seçimlerde hile yapılmasına rağmen!" Yani hile sadece tercihlerle ilgili değildi. Rejim katılımın yüksek olduğunu göstermek için kullanılan oy sayısında da hile yapıyordu. Buna rağmen hiçbir seçimde oy kullanım oranı bu sayıya ulaşmamıştı. Çünkü halk seçimlerin sadece bir oyun olduğunu, gerçek tercihlerini yansıtmalarına imkan vermediğini biliyordu.

YSK Başkanı geçersizler çıkarılınca kalan oyların tüm oyların % 60'ına tekabül ettiğini söyledi. 7 Aralık Çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında verilen bu bilgiler, kullanılan oy sayısının gerçekte % 52 olduğu iddialarını da yalanlıyordu.

Seçimlerden tahmin edildiği üzere Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadı durumundaki Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) birinci çıktı. Birinci kademenin ilk oylamalarında sadece dört sandalyenin sahibi belli oldu. Bunların ikisi HAP'ne aitti. Bu partinin ikinci oylamaya kalan 45 adayından, 11'i seçimi kaybetti, 34'ü kazandı. Böylece birinci kademede kazandığı sandalye sayısı 36'ya çıktı. Bu parti aynı zamanda geçerli oyların % 36.6'sını aldı. Böylece en fazla oy alan ve Meclis'te de en fazla sandalye kazanan parti oldu. İlk kademeden alınan sonuçların ikinci ve üçüncü kademede oy kullanacak seçmenleri de etkileyeceği, dolayısıyla ilk sıraya yerleşen partilerin konumlarında bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Mısır'daki siyasi gelişmeleri izleyen Batı medyası açısından sürpriz olan bir gelişme selefi çizgideki Nur Partisi (NP)'nin % 25'e yakın oyla ikinci sıraya yerleşmesi oldu. NP, ilk kademede aldığı sandalye sayısını yediye çıkardığını bildirdi.

Bu iki partinin gerçekleştirdiği başarıyı aslında Mısır'da İslâmî çizgideki siyasi partilerin ortak başarısı olarak değerlendirir ve birlikte ele alırsak bu çizgideki iki büyük partinin oy oranının % 60'ı geçtiğini görürüz. Ülkede bunların dışında da İslâmî çizgide birkaç siyasi parti olduğunu nazarı dikkate alırsak oyların en az üçte ikisinin İslâmî harekete gittiği sonucunu çıkarabiliriz. Bu da İslâmî hareketin kitlesel tabanı hakkında fikir vermesi açısından önemlidir.

Üçüncü sıraya liberal ittifak yerleşti. Ancak bu ittifak adından da anlaşılacağı üzere tek partiden oluşmuyor. Oyları, ittifak içinde yer alan partiler ve siyasi çizgileri hakkında inşallah seçim süreci bittikten sonra yapacağımız değerlendirmelerde bilgi vereceğiz.

YENİ AKİT

YAZIYA YORUM KAT