Mısır Direnişinde Özgürlük Mücadelesinin Yarını
Türkmen bugün kaleme aldığı yazısında Mısır direnişinde İhvan'ın attığı adımları ve mücadele tarzını yorumladı.
Haksöz Dergisi yazarlarından Hamza Türkmen bugünkü yazısında Mısır'daki olayları konu aldı. Türkmen İhvan'ın askeri müdahale öncesi ve sonrası tutumunu değerlendirirken İhvan'ın attığı farklı ve tedrici adımları açıklıyor. Mısır'da iki kesimin de risk aldığını ifade eden Türkmen bir tarafın dünyevi çıkarlar için bir tarafınsa Allah rızası için acıya katlandığını dile getirdi.
***
Mısır Direnişinde Liderlik ve Kilitlenen Özgürlük Mücadelesinin Yarını
Hamza Türkmen
İhvan Lideri/Mürşidi Muhammed Bedii, yönetim ve temsil yetkisini yardımcıları arasında geçişli kılmıştı. 3 Temmuz Askeri Darbesi’nden önce de sonra da İhvan liderliğinde bir tereddüt ve inkıta yaşanmadı. Öyle görüldü ve anlaşıldı ki bu süreçte Bedii, fikrin-ilkelerin liderliği bağlamında istişâri aklın ve kolektif liderliğin kurumlaşmış örnekliğini sergiledi. Amacı Mesihçi, mehdici, ruhani bir karizma oluşturmak değildi. O ve arkadaşları “Mü’minlerin işleri aralarında istişare iledir” hükmü doğrultusunda liderlik, cemaat, şura, yönetim, yöntem, strateji kavramları üzerinde 21. yüzyılda yerel ve küresel coğrafyaya cevap ve örneklikler oluşturacak şekilde yeniden imal-i fıkıh ettiklerini gösterdiler.
Bedii, Seyyid Kutup idam edilirken benzer suçlamalarla tutuklanmış ve 9 yıl. işkencelerle dolu bir hapishane hayatı geçirmişti. O ve yakın çalışma arkadaşları fiili mahkumiyet hayatlarında Mısır’daki diktatörlük rejiminin tehdit ve işkence uygulamaları karşısında ölüm ve teslim olma korkusuna aşmış insanlardı.Urvetu’l Vuska ve El Manar okullarında kök bulan ıslah ve inşa anlayışları ise onları “Rasul ve Rasulle birlik olanlar”ın tertil fıkhı ve basiret örnekliği ile yetiştirmişti. İhvan yöneticileri ıslah okulunun talebeleriydi. Tüm yöneticileri de Hasan El Benna, Seyyid Kutup, Muhammed Ebu Zehra gibi hem ilmi kuşanan, hem ilmiyle amel etmeye çalışan yaşayan şehitler olmuşlardı.
Müslüman coğrafyada ıslah ekolünden gelip birlikte iş yapabilme konusunda 85 yıllık bir birikim ve tecrübeye sahip olan İhvan geleneğinin oluşturduğu liderlik zaten ehliyet temelli bir zemine dayanmaktadır. Riyadan kaçınma ve vahyin tertiline dayanan strateji anlayışı içinde pek görünür olmayan Muhammed Bedii, darbeden 2 gün sonra tutuklanma riskine rağmen Rabiatu’l Adaviyye Meydanı’nda milyonlara ve El Cezire’nin canlı yayınını izleyebilen tüm Mısırlılara, Müslüman dünyaya ve insanlığa hitaben çok etkileyici bir konuşma yaptı. Bedii bu konuşmasında Mısır’daki darbe karşıtı mücadelenin stratejini açıkladı. Bu konuşmadan sonra İhvan liderliğinin oluşturduğu yol haritasıyla ilgili açıklamaları da diğer günler dönüşümlü olarak yardımcıları yaptı.