Mısır Cuntasından 25 Ocak Öncesi 544 Kişiye Gözaltı
Mısır'da 25 Ocak 2011'de Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin beşinci yıldönümü öncesi güvenlik güçleri 544 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltı dalgası 9 kente yayıldı.
Mısır'da İnsan Hakları ve Özgürlükler Koordinasyonu Başkanı İzzet Guneym, güvenlik güçlerinin, Cumartesi gününden beri başkent Kahire'nin yanı sıra Giza, el-Garbiye, el-Buhayra, Asvan, el-Menufiye, Kefr eş-Şeyh, İskenderiye ve İsmailiye'de 51 muhalifi gözaltına aldığını belirtti.
Ocak ayı başından bu yana toplam 544 kişinin gözaltına alındığını dile getiren Guneym, söz konusu gözaltıların, "Yönetim karşıtı gösterilere katılmak, şiddete teşvik etmek, 25 Ocak 2011 devrimi için hazırlıklarda bulunmak veya yasa dışı bir cemaate üye olmak" gerekçeleriyle yapıldığını aktardı.
Ülkenin çeşitli kentlerinde düzenlenen darbe karşıtlarına yönelik gözaltılar hakkında bilgi vermeyen Mısır yönetimi, ülkede siyasi gözaltı veya tutukluların bulunduğuna dair iddiaları kabul etmiyor.
Mısır'da 24 Kasım 2013'te yürürlüğe giren ve "gösteri yapabilmek için İçişleri Bakanlığı'ndan izin alınması"nı öngören kanun, ülkedeki siyasi oluşumlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
Arap Baharı’nın sembolü Tahrir Meydanı’nda protestocular “Onların yedikleri güvercin ve piliç, biz ise her zaman fasulye yeriz” şarkısını söyleyerek diktatör Hüsnü Mübarek’i gönderdiler. Ancak devrimin parıltısı 2 yılda karardı.
Mübarek’in gidiş temposunu ayarlayan ordu, seçimle iş başına gelmiş ilk Cumhurbaşkanı olan Müslüman Kardeşler adayı Muhammed Mursi’nin sadece 1 yıl görevde kalmasına izin verdi. 3 Temmuz 2013’te ülkede asker darbe yaptı ve anayasa askıya alındı.
Abdülfettah Sisi liderliğindeki darbe yönetimine Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri destek veriyor. ABD başta olmak üzere Batılı ülkeler de darbe sürecine sessiz kalarak destek verdi. Darbe lideri Sisi bir süre sonra Obama’nın davetlisi olarak Amerika’ya gidip başkanın yemek masasının başköşesinde oturuyordu.
Darbe sonrasında hiçbir şiddet eylemine bulaşmamış İhvan hareketi , ülkede ‘terör örgütü’ ilân edildi. Binden fazla üyesi idam cezasına çarptırıldı. Devrik lider Mübarek yargılandığı farklı davalarda ‘suçsuz’ bulundu, oğulları serbest bırakıldı. Darbe karşıtı gösteriler güvenlik güçleri tarafından sık sık şiddetle bastırılıyor.
AA
HABERE YORUM KAT