1. HABERLER

  2. İLAN

  3. Milli Görüş Hareketi: Millilik mi, İslamcılık mı?
Milli Görüş Hareketi: Millilik mi, İslamcılık mı?

Milli Görüş Hareketi: Millilik mi, İslamcılık mı?

Özgür-Der panellerinde, Cumhuriyet dönemi politikaları ve İslamcılık tartışmaları devam ediyor.

10 Ocak 2012 Salı 12:53A+A-

HAKSÖZ-HABER

Özgür-Der’in Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde düzenlediği dizi panellerde “Cumhuriyet Dönemi Politikaları ve İslamcılık Tartışmaları” üst başlığıyla değişik konular tartışılmaya devam ediyor.

Necmettin Erbakan liderliğindeki Milli Görüş hareketini, milli unsurlardan İslamcılığa geçiş sürecinde nereye oturtmak gerekir? Siyaset zemininde gerçekleşen sağcılık ve muhafazakârlıktan uzaklaşma ve kopuş olgusu neden ideolojik düzlemde milliyetçilik ve devletçilikten uzaklaşmayı da beraberinde getirmemiştir? Milli Görüş hareketi, millilik mi İslamcılık mı?

Bütün bu konular 11 Ocak Çarşamba günü 20.00’de Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde düzenlenecek panelde tartışılacak. Rıdvan Kaya’nın yöneteceği panelin konuşmacıları Yılmaz Çakır ve Hasip Yokuş.

Özgür-Der'in, panelle ilgili basın bülteni:

Türkiye’de İslamcı çizginin siyasal ve toplumsal iktidar mücadelesinde yeri, imkânları ve zaafları gerek İslami hareket mensupları arasında gerekse de akademik düzeyde ve medya zemininde öteden beri tartışılmaktadır. Gelişme ya da gerileme ekseninden bakarak çok farklı değerlendirmelere konu olan bu tartışmaya İslamcılık tanımına bağlı olarak daha temel bir itirazla yaklaşan ve Türkiye’de gerçek manada İslami bir hareketten söz edilemeyeceğini iddia edenler de mevcuttur. Şüphesiz teorik tartışma zemininde bu tarz yaklaşımların ayrıntılı biçimde tahlilinin düşünce dünyamıza katkısı inkâr edilemez. Bununla birlikte bizim burada öncelikle cevabını aradığımız soru İslamcılıktan söz edilip edilemeyeceğine ilişkin teorik tartışmalardan ziyade, bu ülkede yaşanan siyasal süreçlerin İslamcı anlayışı, çizgiyi, hareketi nasıl etkilediği sorusudur.

Bu soruyu içinden geçilen dönemlerin şartlarını, karakteristiğini, yönlendirici etkilerini göz önünde bulundurarak yapmanın anlamlı ve gerekli olduğunu düşünüyoruz. Kimliğimizi ilgilendiren tartışmalara sadece bugünün perspektifiyle değil, içinden geçilen konjonktürün imkânları ve etkilerini de göz önünde bulundurarak yaklaşmanın daha doğru ve adil bir tutum olacağını düşünüyoruz.

“Tek Parti Diktatörlüğüne Karşı İslami Bir Direnişten Söz Edilebilir mi?”; “Şapka, Türkçe Ezan ve Kur’an Yasağı vb. Dayatmalara Karşı Tepkilerin Anlamı”; “Çok Partili Dönemde İslami Talepler Düzene Entegrasyona mı Hizmet Etmiştir?”; “80’li Yıllarda İslamcılığın Gelişimi”; “28 Şubat: İslamcılığın Bastırılması”; “İslamcılık ve Geç Kalmışlık Sendromu”; “AK Parti Dönemi ve İslamcılığın Dönüşümü” gibi başlıkların ele alınacağı oturumlarda bu ay “Milli Görüş Hareketi: Millilik mi, İslamcılık mı?” başlığı tartışılacak. Necmettin Erbakan liderliğindeki Milli Görüş Hareketinin milli unsurlardan İslamcılığa geçiş sürecinde nereye oturtulması gerektiği; siyaset zemininde gerçekleşen sağcılık ve muhafazakârlıktan uzaklaşma ve kopuş olgusunun neden ideolojik düzlemde milliyetçilik ve devletçilikten uzaklaşmayı da beraberinde getirmediği konusu ele alınacak.

Rıdvan Kaya’nın yöneteceği oturumun konuşmacıları Hasip Yokuş ve Yılmaz Çakır olacak. 11 Ocak Çarşamba günü Ali Emiri Kültür Merkezi Nikâh Salonu’nda yapılacak panel saat 20.00’de başlayacak.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum