1. YAZARLAR

  2. Ahmet Varol

  3. Mescidi Aksa Durağı
Ahmet Varol

Ahmet Varol

Yazarın Tüm Yazıları >

Mescidi Aksa Durağı

30 Haziran 2011 Perşembe 00:49A+A-

İslâm dünyasında yoğun hareketlilik özellikle Suriye’de korkunç şiddet ve katliamın sürdüğü sırada İsra ve Mirac mucizesinin gerçekleştiği gecenin yıl dönümüne tekabül eden ve Mirac Kandili olarak kutlanan geceyi idrak ettik.

Kur’an-ı Kerim’de konuyla ilgili âyeti kerimede, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in Mescidi Haram’dan Mescidi Aksa’ya getirilmesinin hikmeti “kendisine birtakım ayetlerimizi göstermek için” diye izah edilir. Burada âyetler denirken kastedilen de geçmiş peygamberlerden kalan izler ve işaretlerdir. Çünkü Mescidi Aksa tarihte tevhid davetinin önemli bir merkeziydi ve Kur’an-ı Kerim’de adları geçen peygamberlerden birçoğunun bu kutsal mekânla ilişkileri olmuştu. Dolayısıyla her ne kadar geçmiş peygamberler dönemindeki şekli bütün olarak korunmuyor idiyse de onlardan bazı izler, işaretler yani “âyetler” mevcuttu. Buradan anlıyoruz ki Mescidi Aksa tarihinin hiçbir döneminde bir Süleyman Heykeli veya Siyon Mabedi olmamıştır. Hz. Süleyman (a.s.)’ın inşa ettiği mabet de tevhid inancının tebliği ve bu inanç üzere kulluk görevinin yerine getirilmesi amacıyla inşa edilmiş bir mescitti. O da Mescidi Aksa’dan farklı değildi. Dolayısıyla bugün siyonistlerin Siyon mabedi ve Süleyman heykeli iddiaları tarihi gerçeklerle uyuşmadığı gibi tevhid yolunun davetçisi olan kıymetli peygamberler silsilesinin bir halkasını oluşturan Hz. Süleyman (a.s.)’ın amacına da tamamen terstir. Bunun da ötesinde dinî olmaktan ziyade siyasi amaçlara yöneliktir ve Kudüs’ten tevhid davetinin izlerini silerek siyonist tahakkümü perçinleme amacı taşımaktadır.

Bugün işgalci Siyonistlerin Mescidi Aksa’yı tehdit eden faaliyetleri de sadece bu kutsal mabedi yıkma çabalarından ibaret değildir. Bunları birkaç kategoride toplamak mümkündür.

Birincisi: Yıkma faaliyetleri. Bu faaliyetlerin başında altına tüneller kazılması geliyor ki bunlar önceden gizliydi, şimdi büyük ölçüde açıktan yürütülüyor. Ayrıca bu kutsal mescide bitişik veya çevresinde bulunan bazı tarihi mekânlar da buldozerlerle kasten yıkılıyor. 1967 işgalinden hemen sonra yanı başındaki Mağribliler mahallesinin, bugün de önündeki Rahmet kabristanının yıkılması buna örnektir.

İkincisi: Etrafını yahudi mabetleriyle ve yerleşim merkezleriyle kuşatma. Bu amaçla Mescidi Aksa’nın etrafını kuşatan Bustan, Şeyh Cerrah, Silvan, Re’su’l-Amud, Abbasiye ve Tur mahallelerinde Müslümanlara ait yüzlerce evin yıkılması kararlaştırıldı. Her gün baskınlarla tehdit ediliyor ve Müslümanların yoğun mücadelelerine karşı yeni bir evin yıkılmasına çalışılıyor. Bu mahallelerin yerine Tevrat Parkı ve Kral Davud Mahallesi’nin inşa edilmesine çalışılıyor. Amaç ise Mescidi Aksa çevresinin tamamen yahudi kuşatmasına alınması suretiyle Müslümanların oturduğu mekânlarla irtibatının koparılmasıdır. Kudüslü Müslümanlar bu planların uygulanmasını önleyebilmek için canlarını dişlerine takarak direniyorlar.

Üçüncüsü: İçini boşaltma. Bu amaçla Gazze ve Batı Yaka’da ikamet edenlerin girişi engelleniyor, Kudüs’te oturanlara da kadınlarda 45, erkeklerde 50 yaş sınırlaması getiriliyor. Yani bu yaşların altındakiler giremiyor. Sadece 1948’de işgal edilmiş bölgelerdekiler girebiliyor ki onlar da Kudüs dışında oturduklarından araçlarla gelip gitmeleri gerekiyor. Müslümanlar kutsal mabedin boş kalmaması için bunu yapıyorlar.

Dördüncüsü: Tarihi kimliğini değiştirme. İşgal devleti bu yöndeki çabalarını son dönemde artırdı. Örneğin surlarının üzerindeki İslâmî döneme ve İslâm öncesine ait kabartmaları kaldırıp yerine yahudi sembollerinin kabartmalarını koyuyor. Bundaki amacı bir sonraki merhalede o kabartmaların tarihî olduğunu iddia etmek ve yeni nesillere bunu kabul ettirmektir. Böylece özellikle surların, İslâm öncesi döneme ait kalıntıların yahudi eseri olduğunu ileri sürecek. Bunun yanı sıra bitişik mekânların, kapıların, duvarların adlarını değiştirmeye çalışıyor. Burak Duvarının adını Ağlama Duvarı diye kabul ettirdiği gibi. Bugün özelde Mescidi Aksa ve çevresinde genelde tüm Kudüs’te yoğun bir isim değiştirme faaliyeti yürütüyor.

Mescidi Aksa hakkında daha geniş bilgi için mutlaka kişisel web sitemizden (www.vahdet.com.tr) Slaytlı Tanıtım bölümüne bakın. Orada Mescidi Aksa fotoğraflarla ayrıntılı tanıtılıyor. Unutmayalım ki bilgi ilgiye vesiledir.

YENİ AKİT 

YAZIYA YORUM KAT