"Mescid-i Aksa’ya Fatih Olarak Gitmek İstiyoruz"
İslam dünyasında Mescid-i Aksa'yı turist olarak ziyaret etme konusunda tartışmalar sürüyor.
İsrail işgali altındaki Mescid-i Aksa’nın ziyaret edilmesinin helal ya da haram olduğuna dair verilen fetvalar birbiriyle çarpışıyor. Haram olduğunu söyleyenler, Siyonist düşmanı tanımak ve Mescid-i Aksa’yı turistik bir mekan haline getirmenin haram olduğunda dayanıyorlar. Helal olduğunu söyleyenler de Mescid-i Aksa’ya gitmenin ve oradaki murabıtların yardımına koşmanın gerekli olduğunu söylüyorlar.
Müslümanları Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmeye teşvik etmek için Filistin ve Ürdün’deki seyahat acenteleri Amman’da bir konferans düzenledi ve İslam Fıkıh Akademisi tarafından yayınlanan “Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmenin vacip olduğunu” ifade eden fetvasını okudu. Konferansa Ürdün Vakıflar Bakanı Hayil Davud da katıldı. Davud, “sadece üç mescide yolculuk yapılır: Mescid-i Haram, Mescid-i Nebî ve Mescid-i Aksa” hadisine dayanarak Aksa’yı ziyaret etmenin zorunluluğuna vurgu yaptı.
Normalleşme karşı direniş komisyonu eski Başkanı Badi Refayia, ziyaretlerin işgalci İsrail elçiliklerinden alınan vizeyle mümkün olduğunu ve bunun İsrail’in Kudüs üzerindeki kontrolü kabul etmek anlamına geldiğini söyleyenlerden. Refayia, İsrail’in Kudüs’ü savunmak için kimseye izin vermediğini söyledi ve bu ziyaretleri Filistin Yönetimi ve Ürdün Hükümeti tarafından desteklenen çözüm süreci siyaseti olarak niteledi.
Ürdün turizm ve seyahat firmaları, Mescid-i Aksa’ya çeşitli turlar düzenliyorlar. Ürdün Turizm ve Seyahat Firmaları Birliği Başkanı Şahir Hamdan ise iki ay gibi bir sürede elde edilen vizelerin zorluğu sebebiyle Mescid-i Aksa’ya düzenlenen turların çok az olduğunu belirtti. Hamdan, Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmenin vacip olduğunu ifade eden fetvadan sonra Yahudi yerleşimcilerin saldırılarına karşı eli boş durulmaması gerektiğini belirtti. Hamdan, Mescid-i Aksa’nın Müslümanlar tarafından imar edilmesi durumunda kimsenin ona dokunamayacağını düşünüyorum.
Diğer taraftan Ürdün muhalefet partilerinden sol Halk Birliği Partisi Başkanı Fahir Deas, İsrail vizesiyle Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmenin, Kudüs’ün İsrail’e bağlı olduğunun kabulü anlamına geldiğini düşünüyor. Deas, ayrıca seyahat amaçlı gezilerin geri dönüş hakkını da turistik gezi haline getireceğini iddia ediyor.
İslam Fıkıh Akademisinin fetvası, Şeyh Yusuf Karadavi’nin başkanı olduğu İslam Alimler Birliğinin fetvasına karşı yayınlandı. İslam Alimler Birliği, Filistinli olmayanların Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmelerinin haram olduğunda dair fetva yayınlamıştı. Filistin Alimler Birliği de benzer bir fetva yayınlamıştı.
Ürdün’deki İslami Eylem Cephesi Merkezi Alimler Komisyonu da yayınladığı fetvada işgal altındaki Kudüs ve Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmenin büyük günahlardan olmasa da onlara yaklaşan bir günah olduğunu söyleyerek ziyaretlerin Siyonist düşman ile normalleşme anlamına geldiğini kaydetti.
Komisyon üyesi Dr. Ahmet Şehruri, ziyaret haram olmasının sebebinin işgalci İsrail’den vize almakla onun kontrolünü kabul etmek anlamına gelmesi olduğunu söyledi. Şehruri, buna kalben inanan bir kimsenin mürted olduğunu belirtti. Şehruri, Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmenin helal olduğunu söyleyen ve çağrıda bulunan fetvaların siyasi olduğunu ifade ederek Filistin İçindeki İslami Hareket Lideri Şeyh Raid Salah’ın Filistinli olmayanların Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmemesi gerektiği şeklindeki açıklamasını hatırlattı.
Kudüs Müessesesi sitesi (Çev: Kudüs Sahnesi)
HABERE YORUM KAT