Memur Zammında Uzlaşma Gerçekleşmedi
Hükümet yine teklif yükseltti: Yüzde 3.5 + 4. 'Nihai' teklife tepki gösteren memur kanadından, yeni teklif ya da hakem kurulu açıklaması geldi.
22 Mayıs 2012 Salı 00:26A+A-
Memur zammında hükümetle konfederasyonlar uzlaşamadı. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kamu işveren heyetinin 2012 için yüzde 3,5 + 4 önerdiğini, 2013 yılı için yeni bir öneride bulunmadığını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise nihai tekliflerini sunduklarını söyledi.
Yaklaşık 4.5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin son turu yapılıyor. Hükümet ve memur konfederasyonları zam pazarlığında son kez masaya oturdu.
2012 için yüzde 3+3'lük zam teklifini yüzde 3.5 + 3.5'a yükselten hükümetin son hamlesi yüzde 3.5 + 4 oldu. 2013 yılı teklifi de yüzde 3 + 3'e yükseltilmişti.
Memur konfedarasyonları tepkili... Çünkü toplu sözleşme masasında bekledikleri teklifi alamadılar. Hükümet 2012 için teklifini sadece yarım puan artırdı.
Yüzde 3+3'lük teklifini yüzde 3,5+3,5'a çıkardı. 2013 için ise yüzde 2+ 3'lük teklifi yüzde 3+3 yaptı.
Yetkili konfedarasyon Memur-Sen hükümetin teklifini yeterli bulmadı. Ama uzlaşmaya varabilmek için kendi tekliflerini düşürdü.
Daha önce yüzde 8+8 olarak belirlediği zam rakamını yüzde 7.5+7.5'e indirdi. Sendika, 2013 için ise yüzde 6.5+6.75'e çekti.
Kamu-Sen ve KESK ise 23 Mayıs'ta iş bırakmaya hazırlanıyor.
KESK, bakanlık önünde de eylem yaptı. Başkan Lami Özgen, taleplerle ilgili topladıkları imzaları da Çalışma Bakanı'na götürdü.
Pazarlık gün boyu sürdü. Bakan Çelik, toplantıya verilen uzun arada, "Yeni teklif ile gelebiliriz" mesajı verdi.
YENİ TEKLİF
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşme görüşmelerine saat 24.00'e kadar ara verdiklerini belirterek, kamu işveren heyetinin 2012 yılı için yüzde 3,5 + 4 önerdiğini, 2013 yılı için yeni bir öneride bulunmadığını söyledi. Gündoğdu, saat 24.00'e kadar kamu işveren heyetinin yeni teklifini beklediklerini ifade etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, kamu işveren heyeti olarak Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne nihai teklifi sunduklarını belirterek, teklifin ve sürecin hayırlı olmasını diledi.
Uzlaşma sağlanamazsa devreye hakem heyeti girecek. Hakem heyetinin kararına itiraz edilemeyecek. O karar da en geç 29 Mayıs'ta verilecek.
Memur'da 15 Haziran'da 5 buçuk aylık farkla birlikte zamlı maaşını alacak.
HAKEM KURULU ÜYELERİ BELİRLENDİ
Bu arada Bakanlar Kurulu, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu üyelerini belirledi. Buna göre, toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması durumunda toplanacak kurula, Sayıştay Başkanı Recai Akyel başkanlık edecek.
Bakanlar Kurulu tarafından memur sendikaları konfederasyonuna gönderilen yazıya göre, Sayıştay Başkanı Akyel'in başkanlığını yapacağı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun diğer üyeleri şöyle:
-İlhan Hatipoğlu, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü
-Erhan Usta, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı
-Cavit Dağdaş, Hazine Müsteşar Yardımcısı
-Şaban Talaş, Devlet Personel Başkan Yardımcısı
-Hacı Bayram Tombul, Memur-Sen
-Hüseyin Rahmi Akyüz, Memur-Sen
-İsmail Koncuk, Türkiye Kamu-Sen
-Ali Kılıç, KESK
-Prof. Dr. Sedat Murat, İstanbul Üniversitesi
-Doç. Dr. Aydın Başbuğ, Gazi Üniversitesi
MEMUR-SEN
Bu arada ilk teklifin ardından değerlendirmelerde bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Kamu İşveren Heyet Başkanı'ndan yeni bir teklif geldi. Bu teklif yine tek kalemde 3,5 3,5. Cılız bir teklif. Bu teklif karşısında tekliflerimizi gözden geçirmeyeceğiz. Yüzdelik zam boyutuyla sadece 2012'ye yönelik tek kalemde 0,5 0,5, 2013 yılına yönelik bir teklif yok" diye konuşmuştu.
Hükümet'in ek ödeme, taban aylığı, 4-C'liye seyyanen zam, toplu sözleşme ikramiyesi gibi konularda bir teklif yapmadığını anlatan Gündoğdu, öğretmen ve öğretim üyelerine yapılmasını istedikleri ek ödemeye ilişkin bir öneri de sunulmadığını söylemişti.
Gündoğdu, şunları kaydetmişti:
"Ya adım atmayacaklar, erkenden uzlaşmazlıkla sonuçlanacak ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun yolları gözükecek veya yarın sabah 8'e kadar mücadele devam edecek. Biz umudumuzu korumak istiyoruz. Kamu İşveren Heyeti'nin de 4 milyon memurun, aileleriyle birlikte 15 milyon insanımızın beklentilerini dikkate alan, geçim standardını dikkate alan rakamlarla gelmesini bekliyoruz."
TÜRKİYE KAMU-SEN
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da, şunları söylemişti:
"Cuma gününden bu yana tekliflerin anlaşılmaz bir şekilde geriye doğru gittiğini gördük. Halbuki toplu sözleşme müzakereleri ilerleyerek devam eden müzakerelerdir. Aradan geçen iki günde bu geriye gidişin sebebi nedir? Bir müzakere metodu olarak mı acaba yarı yarıya azaltılmıştır bu sıcak bakılan teklifler? En önemli problem yüzdelik artışlardır. 2012 yılı itibarıyla yüzde 3,5 3,5 teklifi gelmiştir. 3'ün 3,5'e çıkmasını bekliyor muyduk? Daha fazlasını bekliyorduk. Buçuklu bir toplu sözleşme dönemi yaşıyoruz. 3,5 3,5'un kamu çalışanlarına, ortalama memur maaşlarına getireceği zam 50 liradır. Yüzde 3,5 3,5 müzakere edilebilecek bir rakam asla değildir, bu müzakere edilemez, bunu kabul etmek mümkün değildir."
KESK
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen ise, "Hükümetin tutumu ortada, bize yaklaşımı negatif ve sıkıntılı. Gücümüzü birleştirmek suretiyle 23 Mayıs'ta bütünlüklü greve gitmek suretiyle ancak bu hükümete karşı, bize öngördüğü sadaka zammına karşı tutumumuzu ortaya koyabiliriz" demişti.
HABERE YORUM KAT