Mali’nin Sonu Afganistan’a Benzeyebilir
Fransa’da Cumhurbaşkanı François Hollande'ın savaş kararıyla ilgili eleştiriler artmaya başladı.
Fransa’da Mali operasyonunda kara harekâtının başlamasıyla birlikte, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın savaş kararıyla ilgili eleştiriler artmaya başladı.
Fransa'nın eski cumhurbaşkanı Valery Giscard d'Estaing, Mali operasyonunun sonunun Afganistan gibi bitebileceğini söyledi. Hollande ise dün düzenlediği basın toplantısında, Fransa'nın Mali'de hiçbir ekonomik çıkar gözetmediğini, Fransa'nın savunduğu değerler adına savaşa girdiğini iddia etti.
Le Parisien gazetesi, Mali operasyonuyla Hollande'ın imajının kalıcı bir şekilde değişeceğine vurgu yapıyor. Fransız gazetesi, anketlerde düşüşe geçen ve ekonomik krizle mücadelede kararsız tavrıyla tepki çeken Hollande, Mali'de enerjik bir lider imajı çizdiğini belirtti. Ayrıca Fransız basınında Hollande'ın Mali operasyonu Sarkozy'nin tek başına başlattığı Libya müdahalesiyle kıyaslanıyor.
Zaman’da yer alan habere göre Le Monde gazetesine konuşan eski Fransa Cumhurbaşkanı Valery Giscard d'Estaing ise Sosyalist iktidara “Afganistan” uyarısı yaptı. Mali'deki askerî operasyonun ABD'nin Afganistan savaşında olduğu gibi Fransa'nın uzun yıllar başını ağrıtabileceğini savundu. Giscard d'Estaing, “Ülkenin kuzey ve doğusundaki hava saldırıları sivil halkları da hedef alabilir ve Afganistan'daki savaşın gereksiz yıkımlarını doğurabilir. Bu yıkımlar kuşkusuz aynı siyasi sonuçları ortaya çıkaracaktır.” ifadelerini kullandı. Paris'in Mali'de başlattığı savaşın sonuçlarından endişe duyduğunu belirten Giscard d'Estaing, “Fransa'nın Mali'deki müdahalesinin, yeni sömürgecilik (neo-kolonyalizm) tipinde bir harekâta dönüşmesine karşı uyarıyorum.” dedi.
IFOP'un anketine göre, Fransızların yüzde 63'ü Mali operasyonuna destek veriyor. Ancak IFOP Direktörü Jerome Fourquet, kamuoyu desteğinin çok uzun sürmeyeceğini söyledi. Sarkozy'nin Libya'ya yönelik operasyonun ardından destek oranının yüzde 69'a çıktığını hatırlatan Fourquet, ancak savaşın mali yükleri arttığı için bir ay sonra eski cumhurbaşkanının bu desteği kaybettiğini belirtti. Bilhassa, Afrika'da yaşayan Fransız vatandaşlarının tehdit altında olduğuna dikkat çekiliyor.
Mali'de kara operasyonunu dün 800 asker göndererek başlatan Fransız ordusu, bu sayıyı kademeli olarak 2 bin 500'e çıkarmayı hedefliyor. Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Mali'de konuşlandırılan Fransız birliklerinin kuzeye doğru ilerlediğini belirterek, "Biz başından bu yana Mali'deki askerî operasyonun çok zor olacağını biliyorduk." dedi.
Afrika Birliği’ne bağlı ilk askerler Mali’ye ulaştı
Mali’nin kuzeyini elinde bulunduran İslamcı gruplara yönelik operasyonlarına devam eden Fransa ülkedeki asker sayısını 1400’e çıkardı.
Bunun yanı sıra Fransız savaş uçakları da bu grupların elinde bulundurduğu Diabali şehrinde isyancı hedeflerini vurmaya devam etti.
Harekâtta Mali’ye ve Fransa’ya asker yardımı yapmayı taahhüt eden bölgesel birlik ECOWAS’ın ilk askerleri de ülkeye ulaştı. 200 Nijerya askerinin dün Mali’ye giriş yaptığı belirtildi. Çad da toplam 2 bin askerle Mali’ye yardım etmeyi vaat etti.
AB dışişleri bakanları da, Mali’ye askeri eğitim misyonunu onayladı. Dışişleri bakanları, şubat ortasında faaliyete geçmesi ve 15 ay görev yapması öngörülen Mali ordusuna eğitim ve danışmanlık misyonunun, çatışmalara girmemesini kararlaştırdı.
HABERE YORUM KAT