1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MALİ

  4. Mali'de Çatışma: 17 Ölü
Mali'de Çatışma: 17 Ölü

Mali'de Çatışma: 17 Ölü

Mali'de ordu ile silahlı bir grup arasında çıkan çatışma ile askerlere kurulan pusuda 7'si asker 17 kişi öldü, 3 asker yaralandı.

06 Mayıs 2015 Çarşamba 08:01A+A-

Mali'de ordu ile silahlı bir grup arasında çıkan çatışma ile askerlere kurulan pusuda 7'si asker 17 kişinin öldüğü, 3 askerin yaralandığı bildirildi.

Mali hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, ülkenin orta kesiminde bulunan Mopti bölgesindeki Tenenkou kentinde ordu ile silahlı bir grup arasında çıkan çatışmada, 1'i asker 11 kişinin öldüğü, 3 askerin yaralandığı belirtildi.

Azavad Hareketleri Koordinasyonu'ndan yapılan açıklamada ise koordinasyon üyelerinin orduyla çatışmasının "meşru savunma" çerçevesinde gerçekleştiği savunuldu.

Açıklamada, "hükümet tarafından ateşkesin ihlalinden beri Mali ordusu ve milislerinin saldırı ve provokatif operasyonlarının hiç durmadığı" iddia edilerek, hükümet güçlerinin halka yönelik saldırıları devam ettiği sürece Azavad güçlerinin de sivil halkın güvenliğini koruma sorumluluğunu üstlenmeyi sürdüreceği kaydedildi.

Öte yandan, Azavad Halk Koalisyonu Sözcüsü Atay Ağ Abdullah yaptığı açıklamada, Azavad Hareketleri Koordinasyonu'nun, ülkenin kuzeyindeki Nampala ile Liri kentleri arasındaki yol üzerine kurduğu pusuda 6 Mali askerinin hayatını kaybettiğini söyledi.

İsmini vermek istemeyen bir askeri bir kaynak da Birleşmiş Milletler (BM) Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu'na (MINUSMA) bağlı bir askeri birliğin, Mali güçlerinin bölgeden çekilmesinin ardından pusuda öldürülmüş 6 askerin cesedini bulduğunu aktardı.

Mali hükümeti ile ülkenin kuzeyinde etkili olan silahlı gruplar arasında barış anlaşmasına varılabilmesi için geçen ay Cezayir'de görüşmeler yapılmıştı.

Mali'nin kuzeyi, Ocak 2012'de hükümete bağlı güçler ve Tuareg isyancıları arasında çıkan çatışmalardan sonra silahlı gruplar tarafından ele geçirilmişti. Çatışmaların, yüz binlerce kişinin ayaklanmasına neden olması üzerine hükümet, Fransa'dan askeri yardım istemişti. Hükümet, Cezayir ve uluslararası toplumun desteğiyle Temmuz 2014'te başlattığı müzakerelerden sonra 1 Mart'ta 6 silahlı grupla anlaşmaya varmıştı.

Ülkenin kuzeyindeki en etkili silahlı gruplardan Azavad Kurtuluş Hareketi'nin bağlı olduğu Azavad Hareketleri Koordinasyonu ise anlaşmayı reddetmişti.

Azavad Hareketleri Koordinasyonu, mart ayında, anlaşmanın mevcut halini reddettiklerini, anlaşmada somut güvenceler sunan değişiklikler yapılması gerektiğini belirterek Azavad bölgesinin bağımsızlığının ilan edilmesiyle, ülkenin kuzeyinde bulunan Timbuktu, Gao ve Kidal bölgelerinin birleşmesini ve yeni bölgenin de siyasi bir statüye sahip olmasını istemişti.

(AA)

HABERE YORUM KAT