Malezya Uluslararası İslâm Üniversitesi
Bu ziyaretimde Kuala Lumpur otellerinden birinde değil kısa adı UIA (Universiti Islam Antrabangsa) olan Malezya Uluslararası İslâm Üniversitesi’nin misafirhanesinde kaldım. O yüzden havaalanından doğrudan bu üniversiteye geldim.
Malezya’ya daha önce düzenlediğim ziyaretlerde de bu üniversiteyi ziyaret ediyordum. Önceden böyle yabancı misafirlerin kalabilecekleri bir misafirhanesi yoktu. Şimdi hem üniversiteyle herhangi bir irtibatları olanların hem de gelip üniversitenin kütüphanesinden veya diğer ilmî imkânlarından yararlanmak isteyenlerin kalabilmeleri için otellerden daha ucuza ve otel odalarından daha rahat olduğunu söyleyebileceğim odalarda böyle bir imkân sunuyorlar.
Malezya Uluslararası İslâm Üniversitesi’nden daha önceki ziyaretler vesilesiyle de söz etmiştim. Bazı tekrarlar içerse de bu sefer de söz etmeden geçemeyeceğim.
Üniversite şehrin dışında yeşillik bir alan içinde çok güzel planlanmış ve dizayn edilmiş bir kuruluma sahip kampüste hizmetini veriyor. Kampüs öğrencilerin kalacağı binaları da ihtiva ediyor. Öğrencilerin kaldığı yerler mahalle düzenine göre inşa edilmiş bloklardan oluşuyor. Bloklarda da öğrencilerin en fazla dört kişilik gruplar halinde ikamet ettiği küçük daireler var. Yani çok katlı binalardan oluşan koğuş veya oda düzenine sahip yurtlardan ibaret değil. Kız öğrencilerin kaldığı mahallelerle erkek öğrencilerin kaldığı mahalleler ayrı ayrı düzenlenmiş.
Kampüs çok rahatlatıcı, temiz ve iç açıcı bir şekilde düzenlenmiş. Öğrenciler yurtlarından veya kaldıkları kampüs dairelerinden okullarına şehir trafiği stresi içinde bir saatlerini zayi ettikten sonra sabah okullarına geç kalmış olmanın sıkıntısıyla gitmiyorlar. On beş dakika ile yarım saat arasında bir sabah sporu yaptıktan sonra rahat ve huzurlu bir şekilde, vaktinde derslerine giriyorlar. Burada spor tipi ikinci el arabalar ucuz olduğundan ailelerinin gelirleri iyi olan öğrencilerin arabaları var. Ama bence araba yerine sabah yürüyüşünün tercih edilmesi daha güzel.
Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’nin bir özel üniversite kalitesinde, bir devlet üniversitesi ciddiyetinde ve bir uluslararası üniversite kapsamlılığında olması dikkat çekiyor. Bütün bu hizmetler özel üniversitelerle kıyaslandığında çok düşük ücretlerle veriliyor. Fakülteye ve tahsil alanına göre ücretlerde farklılık olduğu için bu konuyu merak edenlerin üniversitenin web sitesinden öğrenmelerini tavsiye ediyoruz.
Üniversitenin adının İslâm Üniversitesi olması sadece İslâmî ilimlere mahsus olması anlamına gelmiyor. Fen, hukuk ve sosyal bilimler alanında çok farklı dallarda eğitim - öğretim veriyor. Anladığım kadarıyla üniversite yönetimi kurumlarının ilmi araştırmalara ağırlık veren ve bu alanda farklı imkânlar sunan bir ilim ve öğretim kurumu haline gelmesi için yoğun çalışma yürütüyor. Başarılı olması durumunda özellikle Güney Asya’nın tanınmış bir ilmî merkezi haline gelmesi ve ilmî çalışmalar, araştırmalar için buraya yönelinmesi bekleniyor.
Uluslararası sıfatına tam anlamıyla uyan bir manzarası var. Dünyanın çok farklı ülkelerinden öğrencileri bir araya getirmiş. Bu öğrenciler bir ümmet manzarası ortaya koyuyor. Ama kaynaşma konusunda eksiklik olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu eksiklikteki hata üniversitenin izlediği bir politikadan değil öğrencilerin tutumundan kaynaklanıyor. Üniversite yönetimi kaynaşmanın tam anlamıyla gerçekleşmesi ve öğrencilerin birbirlerini daha fazla tanımaları için çeşitli etkinlikler düzenliyor. Eksiklik de tanışmadan ziyade kaynaşma konusunda kendini gösteriyor. Her şeye rağmen bu şekilde bir araya gelmenin, tanışmanın öğrencilerin İslam coğrafyasını o coğrafyanın mensupları vasıtasıyla birebir tanımaları ve bir ümmet bilinci içinde düşünmeleri sonucunu doğuruyor.
Bu üniversiteye her gelişimde kıymetli dostumuz ve gazetemizin yazarı Muhterem Serdar Demirel’le de mutlaka görüşüyorum. Serdar hocanın burada sadece bir ilim adamı değil aynı zamanda Türkiyeli öğrencilerin velisi olduğunu söylemek gerekir. Velinin kastı her zaman öğrencinin iyiliğidir.
Not: Allah izin verir de geriye dönüş yolculuğunda bir aksama olmazsa bu akşam (24 Aralık 2010 Cuma) Özel FM’de yayınlanacak Dünya Döndükçe programımızda Malezya seyahatimizi biraz daha etraflıca değerlendirmeye ve Uluslararası İslâm Üniversitesi hakkında da biraz daha ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağız.
YENİ AKİT
YAZIYA YORUM KAT