1. HABERLER

  2. HABER

  3. Macar Başbakan'dan Mültecilere: Türkiye'de Kalın
Macar Başbakan'dan Mültecilere: Türkiye'de Kalın

Macar Başbakan'dan Mültecilere: Türkiye'de Kalın

Budapeşte'deki tren garı Başbakan Orban'ın emriyle mültecilere açıldı. Mültecilere seslenen Orban, "Neden Türkiye'den Avrupa'ya gelmek zorundasınız? Türkiye güvenli bir ülke, orada kalın" dedi.

03 Eylül 2015 Perşembe 21:24A+A-

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ülkesinde ortaya çıkan mülteci kriziyle ilgili Brüksel'de konuştu.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'la ortak basın toplantısı düzenleyen Orban, "Ahlaki olan net şeklide 'Gelmeyin' demek. Neden Türkiye'den Avrupa'ya gelmek zorundasınız? Türkiye güvenli bir ülke, orada kalın. Gelmek riskli. Biz sizin kabulünüzü garanti edemeyiz. Biz sınırı koruyacağız. Lütfen gelmeyin. Türkiye güvenli ülke. Aileniz, çocuğunuz için kalmak daha güvenli" dedi. 

Konuşmasında Almanya'yı da suçlayan Macaristan Başkanı Viktor Orban, "Sorun Avrupa'nın değil, Almanya'nın sorunu" iddiasında bulundu. 

Ülkesine gelen hiçbir sığınmacının Macaristan'da kalmak istemediğini, tamamının Almanya'ya gitmek istediğini söyleyen Orban, 'Bizim görevimiz onları kayıtlara geçirmek ve daha sonra gitmelerine izin vermek' dedi. 

Macaristan'ın mültecileri AB kuralları uyarınca, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in istediği gibi kayıtlara geçirdiğini söyleyen Orban, Macaristan'ın sınırdaki geçişleri engellemek için inşa ettiği dikenli telle ilgili olarak ise şöyle konuştu:

"Bunu yapmak zorunda olduğumuz için Macaristan'ı eleştirmeyin. Macaristan Avrupa'daki siyasi başarısızlığa tepki gösterdi. Çünkü AB'nin sınırlarını kontrol etmek, 28 üye ülkenin görevidir."

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise Orban'ın açıklamalarını eleştirdi. Schulz, "Mülteciler bir ülkeden çıktıktan sonra onlarla ilgilenmek zorunda olunmadığını düşünmek, yanlış bir düşünce' dedi. 

Macar hükümetine AB içinde ortak çözümler arama çağrısında bulunan Schulz, "Önemli olan AB genelinde geçerli olacak bir iltica süreci. Böylece insanlar iltica başvuruları için ortalama olarak Almanya'da beş buçuk ay, Hollanda'da ise 15 gün beklemek zorunda kalmaz' dedi.

HABERE YORUM KAT