1. HABERLER

  2. HABER

  3. EĞİTİM

  4. Liseye Geçişte Değişen Sistem Kaos Getirdi!
Liseye Geçişte Değişen Sistem Kaos Getirdi!

Liseye Geçişte Değişen Sistem Kaos Getirdi!

Liseye Geçiş Sınavı’ndaki aksaklıklara ve meydana gelen kaosa dikkat çeken Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, öğrenci ve velilerin telaşlı olduğunu söyledi.

30 Mayıs 2018 Çarşamba 12:39A+A-

Liseye Geçiş Sınavı ile ilgili Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “değiştirin” talimatıyla başlayan kaos, sınava kısa bir süre kala tercih ve yerleştirme kılavuzunun da yayımlanmayacağının ortaya çıkması ile daha da büyüdü.

Binlerce öğrenci ve veli, kılavuzun sınavdan 23 gün sonra yayımlanacak olması dolayısıyla cevapsız sorularla sınav aşamasına geldi. Birçok ailenin ev değiştirmesine sebep olan adres esaslı yerleştirme yerine Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) mezun olunan ortaokulu esas alacağı kuşkuları öğrenci ve velilerde telaş meydana getirdi.

Kaos Bitmiyor

Yeni Asya gazetesinin aktardığına göre Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, ortaöğretime geçiş sınavının telafisi olmayan ve çocukların geleceklerini belirleyecek nitelikte bir sınav olmasına karşın MEB’in “Sınav sistemi değişecek.” açıklamasının oluşturduğu kaosun devam ettiğinin altını çizdi.

Eğitim Sen’in yaptığı çalışmada, kılavuz yayımlanmadığı için öğrenci ve velilerin cevaplarını aradıkları sorular ve muhtemel cevapları yer alıyor:

Ev Adresi Değil, Okul Adresi Mi?

MEB’in “Merkezi ve Yerel Yerleştirme Öncesinde Okul Müdürlüklerinin, İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin Öncelikle Yapması Gereken İş ve İşlemler” başlığı altında açıkladığı takvimde “30 Nisan/11 Mayıs 2018 tarihleri arasında MEB okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumları yönetmeliğinin 10. maddesi hükümlerine göre yerleştirme komisyonlarınca okulların fiziki kapasite ve ulaşım imkânları dikkate alınarak belirlenen kayıt alanlarına ilişkin güncellemelerin yapılması ve kayıt altına alınması gerekmektedir.” denilmektedir.

Bu takvim doğrultusunda öğrencilerin sınavsız mahalli yerleştirmelerinde ev adresi değil, öğrencilerin okuduğu ortaokulun adresi esas alınacaktır.

Yerleştirme kılavuzu açıklanmadan il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin okulları belirlemesi de işleyişe, hukuka aykırılık oluşturmaktadır.

9 Okul Türü Yok

Yerleştirme kılavuzu açıklanmadığı için okul türlerinin belirlenmesi konusunda da belirsizlik sürmekte.

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in basına yaptığı açıklama, mahalli yerleştirmede 9 lisenin belirleneceği, bu okulların 3’ünün Anadolu lisesi, 3’ünün imam hatip lisesi, 3’ünün de meslek lisesi olacağı yönündeydi.

Ülke genelinde ilçeler ve nüfusu az olan iller başta olmak üzere pek çok yerde 9 lise türü bulunmamaktadır.

Yalnızca bu durum bile öğrencilerin istemediği okullara zorunlu bırakılacağı anlamına gelmektedir.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum