1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya'da Askerî Darbe Girişimi mi?
Libya'da Askerî Darbe Girişimi mi?

Libya'da Askerî Darbe Girişimi mi?

Libya'da Tümgeneral Haftar, MGK'yı feshettiğini ve Askeri Geçiş Konseyi kurduğunu açıkladı. Haftar, "Amacımız darbe yapmak değil devrim değerlerini korumak." dedi.

14 Şubat 2014 Cuma 14:40A+A-

Bülent Şahin Erdeğer’in haberi:

Libya'da Tümgeneral Halife Haftar, Milli Genel Kongre'yi (MGK) feshettiğini ve Libya Askeri Geçiş Konseyi ilan ettiğini açıkladı.

Haftar, AA'ya yaptığı açıklamada, yapılanların "yönetime el koyma girişimi olmadığını, müdahalenin devrim değerlerini korumaya, geçiş sürecini istikrarsızlıktan kurtarmaya yönelik olduğunu" ifade etti. Haftar, "Amacımız darbe yapmak değil devrim değerlerini korumak ve geçiş sürecini istikrarsızlıktan kurtarmak" diye konuştu.

MGK Sözcülüğü ise geçen Salı günü aralarında sivil ve askeri yetkililerin bulunduğu 30 devlet görevlisinin Askeri Geçiş Konseyi (AGK) kurduklarını belirten Haftar'ın "yönetime el koyma" beyanının ardından yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, söz konusu beyanın gayrimeşru olduğu, demokrasi karşıtı tüm girişimlerin engelleneceği belirtildi. Açıklamada, iddiaların aksine bütün askeri tesislerin kontrolünün, hâlihazırda Savunma ve İçişleri bakanlıklarında olduğu kaydedildi. 

ÇATIŞMA UYARISI

Ordu kaynaklarından alınan bilgiye göre Haftar'ın AGK ilanı, ordu içerisinde çatışma riski barındırıyor. Haftar taraftarlarının başarılı olması durumunda AGK yanlısı askeri birliklerle devrim süreci sırasında silahlanan milis grupları arasında da çatışmalar çıkmasından endişe ediliyor.

Libya Savunma Bakanı Abdullah Es-Sini, daha önce yaptığı açıklamada, "Milli Genel Kongre'nin (MGK) kapatılmasını hedefleyen" askeri bir darbeyi engellediklerini ifade etmişti. Savunma Bakanı Sini, özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Libya ordusu içerisinde bulunan bir grubun, MGK'yı feshedip yerine "askeri geçiş konseyi" kurmayı planladıklarını, ancak orduda "demokrasiye bağlı güçlerin" ve hükümetin söz konusu darbe girişimini engellediğini açıklamıştı.

Libya Genelkurmay Başkanlığı da 9 Şubat'ta, ordunun herhangi bir şekilde siyasete müdahil olmayacağı ve ülkedeki siyasi anlaşmazlıkların dışında kalacağını açıklamıştı.

MGK'daki görüşmelerin ardından geçen salı günü yapılan oylamada, Ali Zeydan hükümetinden güvenoyunun 2 hafta sonra geri çekilmesi, yeni "kriz yönetimi hükümeti" kurulması, 120 gün içinde yeni anayasanın yazılması, gelecek yılın başlarında parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması oy çokluğuyla kararlaştırılmıştı.

ZEYDAN: DARBE BAŞARISIZ OLDU

Başbakan Ali Zeydan, yerel basına yaptığı açıklamada, "Başkent Trablus başta olmak üzere Libya sokaklarında askeri hiçbir hareketlilik yaşanmadı ve Haftar'ın açıklamaları günlük hayatı etkilemedi" diye konuştu.

Zeydan, Libya Genelkurmay Başkanlığı ve ordusunun demokratik, barışçıl geçiş sürecine bağlı olduğunu, Kaddafi rejimi dönemindeki gibi askeri bir yönetime asla geri dönülmeyeceğini bildirdi.

HAFTAR HAKKINDA YAKALAMA EMRİ

Başbakan Zeydan, MGK, geçiş hükümeti ve Genelkurmay Başkanlığı arasında tam bir uyum olduğuna dikkati çekerek, "Savunma Bakanlığı'nın Tümgeneral Halife Haftar hakkında yakalama emri çıkarttığını" belirtti.

Haftar yaptığı basın açıklamasında, MGK'yı feshettiğini ve Libya Askeri Geçiş Konseyi ilan ettiğini duyurmuştu. 

AA muhabirine açıklama yapan Haftar, yapılanların "yönetime el koyma girişimi olmadığını, müdahalenin devrim değerlerini korumaya, geçiş sürecini istikrarsızlıktan kurtarmaya yönelik olduğunu" ifade ederek, "Amacımız darbe yapmak değil devrim değerlerini korumak ve geçiş sürecini istikrarsızlıktan kurtarmak" iddiasında bulunmuştu.

Libya Milli Genel Kongresi (MGK) yazılı bir açıklamaya yapmış,  söz konusu beyanın gayrimeşru olduğu ve demokrasi karşıtı tüm girişimlerin engelleneceği, iddiaların aksine bütün askeri tesislerin kontrolünün, halen Savunma ve İçişleri Bakanlıklarında olduğu kaydedilmişti. 

(AA)

 

HABERE YORUM KAT