Lavrov, Belgrad’dan ayrılırken “Çetnik selamı” verdi
Bosna Hersek bayrağı ve devlet armasının bulunmaması nedeniyle Bosna Hersek Devlet Başkanlığı üyelerinin boykotuyla karşılaşan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da yeni bir skandala imza attı.
Bosna Hersek’teki temasları çerçevesinde yarı-özerk Sırp bölgesine devlet muamelesi yapan ve Bosnalı Sırp liderle yaptığı basın toplantısında Bosna Hersek bayrağı ve devlet armasının bulunmaması nedeniyle Bosna Hersek Devlet Başkanlığı üyelerinin boykotuyla karşılaşan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da yeni bir skandala imza attı.
Dün Bosna Hersek’teki temaslarını tamamlayarak Sırbistan’a geçen Lavrov, Belgrad’dan ayrılıken Çetnik selamı verdi. Sırbistan basınının “Sırp Lavrov” başlıklarıyla gördüğü hareket, aşırı milliyetçi Çetnik hareketinin zulümlerini hatırlayan Boşnak ve Arnavutların tepkisine neden oldu.
Bosna Hersek’te Dayton Barış Anlaşması’nı desteklediğini açıklamasına, Sırbistan’da ise Rusya’nın tek istediğinin Balkanlar’da çatışmaların önüne geçmek olduğunu söylemesine rağmen Lavrov’un Balkanlar’daki temaslarında tercih ettiği semboller, Rusya Federasyonu’nun resmi açıklamalarıyla çelişti. Temaslarının ilk gününde Bosna Hersek devletine ait sembollere yer verilmeyen bir toplantıda bulunarak diplomatik krize neden olan Lavrov, Sırbistan ziyaretini Çetnik selamıyla sonlandırdı.
Çetnikler Kimdir?
İsmi Türkçe’den Sırpça’ya geçen “çete” (Četa) kelimesinden türeyen “Çetnik” hareketi, “Büyük Sırbistan” ideolojisini benimseyen aşırı milliyetçi, şovenist ve Sırp monarşisi yanlısı bir gerilla hareketi olarak biliniyor.
İlk olarak Bosna’da örgütlenen ve daha sonra bölgeye yayılan Çetnik hareketi, önce Osmanlı Devleti’ne karşı mücadele etmiş, İkinci Dünya Savaşı’nda Partizanlarla çatışmış ve Müslüman ve Hırvat nüfusa karşı büyük zulümlere imza atmıştı. “Büyük Sırbistan” coğrafyası üzerinde homojen bir nüfus yapısı oluşturarak sözde Sırp topraklarını diğer milletlerden temizlemeyi hedef alan gerilla hareketi, 1941-1945 yılları arasında yüz binlerce Müslüman ve Sırp olmayan Hıristiyan’ın ölümünden sorumlu tutuluyor.
Bosna’daki savaş sırasında da büyük katliamlara imza atan hareket, son günlerde Bosna Hersek Savcılığı tarafından hazırlanan bir iddianamenin konusu olarak tekrar gündeme gelmişti. Savcılık, hareketin üç mensubunu Vişegrad kentinde söyledikleri ırkçı ve nefret yüklü marşlarla halkı huzursuz etmek ve korkuya sevk etmekle suçlamıştı.
Bosna Hersek’in Vişegrad kentinde her yıl toplanarak gövde gösterisi yapmaya devam eden hareket, varlığını sınırlı olarak sürdürmekle beraber bölgede etkili olan bazı aşırı milliyetçi siyasi partilerin de doktrinini oluşturuyor.
Kaynak: Zambak.ba
HABERE YORUM KAT