Lahey'den Boşnakları Üzen Karar
Lahey'de kurulan mahkeme, Bosna-Hersek ve Hırvatistan'da işlenen savaş suçlarından yargılanan eski Yugoslavya Ordusu Genelkurmay Başkanı Perişiç'in beraatına karar verdi.
Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkeme, Bosna-Hersek ve Hırvatistan'da işlenen savaş suçlarından yargılanan eski Yugoslavya Ordusu Genelkurmay Başkanı Perişiç'in beraatına karar verdi.
Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkemede, 2 Ekim 2008 tarihinden beri tutuklu olarak yargılanan eski Yugoslavya Ordusu (JNA) Genelkurmay Başkanı ve eski Sırp general Momçilo Perişiç beraat etti.
Eski Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in en önemli adamlarından biri olarak bilinen ve 1993-1998 yılların arasında Genelkurmay Başkanı olarak görev yapan 69 yaşındaki Perişiç, Lahey'deki mahkemece daha önce, başkent Saraybosna'nın kuşatılmasında ağır silah kullanmak, keskin nişancılara ve Sırp askerlerine destek vermek ve Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'in füzelerle vurulmasından suçlu bulunarak, 6 Eylül 2011 tarihinde 27 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Perişiç'in, avukatları aracılığıyla başlattığı temyiz davasının karar duruşması bugün yapıldı. Duruşmada, mahkemenin nihai kararını açıklayan hakim Theodore Meron, 1993-1995 yılları arasında Bosna-Hersek ve Hırvatistan'da yaşanan olaylarla Perişiç'in doğrudan bağlantılı olduğunun kanıtlanmadığını söyledi.
Mahkeme kararında Perişiç'in, Bosna savaşı sırasında aktif olan Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu'na destek veren Yugoslavya Ordusu'nun (JNA) başında bulunduğu, ancak Saraybosna ve Srebrenitsa'da işlenen suçların planlandığı herhangi bir toplantıya katıldığının ispatlanmadığı kaydedildi.
Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun JNA ile doğrudan bağlantılı olmadığı, iki ordunun birbirinden bağımsız olduğunu savunulan kararda, Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin JNA'dan emir almadığı savunuldu. Kararda, eski Yugoslavya Ordusu'nun izlediği politikanın, Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu'na doğrudan yardım etmeye yönelik politika olmadığı, zanlı Perişiç'in de Sırp Cumhuriyeti Ordusu mensupları tarafından işlenen suçları desteklediğinin kanıtlanmadığı ifade edildi.
Perişiç'in, Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu'na yardım ettiği, ancak bu yardımların suç işlemeyi desteklemeye yönelik olmadığı öne sürülen kararda, Perişiç'in işlenen savaş suçlarına doğrudan katılmadığı, bu yüzden daha önce verilen cezanın iptaline karar verildiği bildirildi.
AA
HABERE YORUM KAT