Kuşatma Altında Yaşam Savaşı
Suriye'nin Humus kentinde Vaar mahallesi aylardır rejimin kuşatmasında. İlaç yok, sahra hastanesi yetersiz. Basit müdahalelerle engellenebilecek birçok vakıa ölümle sonuçlanabiliyor.
Humus’un Vaar mahallesinde sağlık sorunları gittikçe büyüyor. Rejim dört bir taraftan bu mahalleyi kuşatma altına almış durumda.
Mahalle sakinleri hayatlarının en kötü günlerini yaşıyor, çünkü bulundukları mahalle eski Humus’a komşu.
Vaar mahallesi Humus’ta muhaliflerin kontrolündeki en büyük mahallelerden biri. Savaşın tırmanması ile birlikte on binlerce sığınmacıya ev sahipliği yapmaya başladı. Şimdilerde mahalle sakinlerinin sayısı 300 bine ulaşmış durumda.
Dört bir taraftan kuşatma altında olan mahalleli, ilaç ve yaralıların tedavileri için gerekli tıbbi malzeme eksikliğinden yakınıyor.
İlaç eksikliği
Dr. Fuad Humusi Vaar mahallesinde iki hastanenin olduğunu, bir tanesinin rejimin kontrolünde olduğunu diğerinin ise karadan karaya füzelerle harap edildiğini söylüyor. Harap edilen hastane şimdilerde yaralılara ilk yardım noktası olarak kullanılıyor.
Dr. Humusi, “Serum, antibiyotik ve dezenfektanların yanı sıra özellikle yüksek tansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklardaki ilaç eksikliği bizim için büyük sorun oluşturuyor” diyor.
Muhalif aktivist Hemmam Ebu Zeyn ise “Bütün bu sorunların yanı sıra çatışmalarda yaralananları, rejim kontrolündeki hastaneye sokmada büyük zorluklar yaşıyoruz” diyor.
Ebu Zeyn, sahra hastanelerinin kritik durumları tedavi edemediğini, bir çok kişiyi bu yüzden kaybettiklerini belirtiyor.
Birçok kritik durumda Lübnan’a da gittiklerini söyleyen Ebu Zeyn, yoldaki tehlikeler yüzünden bazen de geri dönmek zorunda kaldıklarını anlatıyor.
Güçlükler ve giderleri
Muhaliflerin, Vaar mahallesinde kurduğu sahra hastanesi ise, sadece basit durumlara müdahale edebilecek kapasitede.
Sahra hastanesinde teknisyen olarak çalışan Usame, hastanede elektriğin büyük çoğunluğunun jeneratörler aracılığıyla sağlandığını bu durumun da büyük maddi yük oluşturduğunu söylüyor.
Hastane yönetimi, elektrik sağlamak için petrol kaçakçılarından normal fiyatının çok üstünde yakıt satın alıyor.
Vaar mahallesine sığınanlardan biri olan Ümmü Said de hastaneye kaldırılmasını ve karnındaki oğlunun ölüm hikâyesini Al Jazeera’ya anlattı.
Vaar mahallesindeki evine roket isabet eden Ümmü Said yaralı olarak kaldırıldığı sahra hastanesinde doğum yaptığını, ancak yoğun bakım ünitesi olmadığı için bebeğinin öldüğünü anlatıyor.
Ümmü Said, Ahmed adını verdiği oğlunun rejime güçleri tarafından Vaar’ın dışına çıkarıldığını, ancak hastaneye yetişmeden hayatını kaybettiğini ifade ediyor.
Al Jazeera
HABERE YORUM KAT