Kürtler'in yüzde 80'i ya da Rojda
"Başörtülü Kürt kızı Rojda..." başlıklı yazıma gelen tepkilerden birisi, "Neden Kürt kızını Rojda ismiyle yazdınız?
Bizim Ayşelerimiz, Fatmalarımız yok mu" şeklindeydi.
Doğrusu bu tepkiye çok sevindim.
Ben "Rojda" ya da "Rojin"in, etnik bilinçle seçilmiş isimler olduğunu düşünerek öyle yazmış, etnik aidiyet noktasında kimi kazanımlar olsa bile, sistemin, üstelik Kürt temsilcileri kanalıyla uyguladığı başka mağduriyetlerinin ortadan kalkmayacağını anlatmak istemiştim.
Tepkiye sevindim.
Çünkü Ayşe-Fatma ya da Ahmet-Mehmet adına bir hassasiyetin, oralardan hâlâ seslendirilmekte olduğunu gördüm.
Ses verin dostlar lütfen ses verin.
Sizi DTP mi temsil ediyor?
Sizi, Öcalan mı temsil ediyor?
Ses verin.
Bir Kürt aydını olarak Ümit Fırat, Yeni Şafak'tan Mehmet Gündem'e verdiği mülakatta, "Ben totaliter bir yapıyı içime sindirip orada yer alamam" diyerek Öcalan'a ve PKK'ya mesafesini ortaya koyduktan sonra şöyle diyor:
"Öcalan'ın hareketi totaliterdir. Stalinist bir yapıdır. Şefin iradesi tartışılmaz. Size ancak talimat verilir. Öcalan bir diktatördür, iç yapıda büyük acılar yaşandı. Türkiye'yi ya da Kürtler'i yönetme imkânı olsa yine diktatör olarak yönetir, büyük acılar yaşatır." (24 Ağustos 2009)
Bu, bir Kürt aydınının Öcalan yargısıdır.
Önce bunu aklımızda tutalım.
Gelelim ikinci tespite.
Ümit Fırat o mülakatta "Kürt tarafı kim" diye soruyor, "Kürtler'de PKK kendisi için bir taraftır, yani taraflardan birisidir" dedikten sonra "PKK Kürtler'in ne kadarını temsil ediyor" sorusunu cevaplıyor. Cevap şu:
"Yüzde 20 civarında."
Ümit Fırat'ın "Kürt tarafı kim" diye sorması da önemli, PKK'nın, Kürtler'in yüzde 20'sini temsil ediyor olduğunu söylemesi de önemli.
Bir kere "Kürt tarafı kim" sorusu, DTP-PKK çizgisinin Kürt temsilciliğinde tekeli oynamasına bir itirazdır.
PKK'nın temsil gücünün yüzde 20 olduğunun söylenmesi de geride daha yüzde 80'lik bir "Kürt toplumu" bulunduğunun ifadesidir.
Bence, Ümit Fırat'ın sorduğu soruların devamı olmalı.
O sorulardan birisi şöyle olabilir:
Şu an DTP-PKK çizgisinin temsil ettiği yüzde 20'lik toplum kesimi, gerçekten ideolojik olarak DTP-PKK çizgisinde midir?
Yani Kürtler'in yüzde 20'si, Stalinist bir ideolojiyi mi benimsemektedir? Kürtler'in yüzde 20'si, diktatör bir yönetime doğru mu koşmaktadır? Kürtler'in yüzde 20'si, Öcalan'ı bir Kürt yönetiminin lideri olarak mı görmektedir?
Ben, bu soruların tamamının cevabının hayır olduğu kanaatindeyim. Çok somut olarak bildiğim şeyler var, mesela seçimlerde "Kürt sayımı" gibi propagandalardan etkilenen, DTP'nin kaybetmesinin, Kürtler'e kaybettireceği kaygısı içine giren, DTP-PKK çizgisinin en azından, devletin önüne Kürt sorununu koyduğu düşüncesini benimseyen ama dindar, ama asla ateist, Marksist, Stalinist olmayan insanlar oy verdi DTP'ye... DTP de Öcalan'ın o Stalinist karakterini arka plana itmeye, "dindarlara saygılı" bir imaj çizmeye yöneldi. O yüzde 20 öyle oluşmuş bir yüzde 20'dir.
Kürtler'in yüzde 80'ine gelince...
Onlar nerededir?
Onlar Kürt değil midir?
Onlar asimile mi olmuşlardır?
Ve öyle bir yüzde 80 varsa, o neden, sorunun en sıcak tartışıldığı ve yüzde 20'nin tüm Kürtlüğü temsile soyunduğu ortamlarda herhangi bir temsil iddiasında bulunmamaktadır?
Demek ki Kürtler'in de Ayşeleri, Fatmaları var. Ahmetleri, Muhammedleri, Mustafaları var.
Tabii ki var.
Kürt dünyası İslam'a sayısız âlim ve mürşit kazandırmış.
Şimdi tüm bu âlimleri, mürşitleri sil ve ortada bir tek Öcalan kalsın.
Onun bile adı Abdullah. Yani Allah'ın kulu...
Nasıl "Abdullah"ı aldın da Stalinist bir Öcalan yaptın be adam?
Rojda ya da Rojin...
Sakın o isimler de hani o şikâyet ettiğimiz, isim değiştirme operasyonunun Kürtçesi olmasın!
Malum Türkiye'de dil devrimi yapıldı, dilde laikleşme süreci işletildi ve Türkçe içinde nesilleri birbirinden koparan diller türedi.
Acaba, DTP-PKK çizgisi, Kürt dünyasında dili ve isimleri de kapsayan bir laikleşme sürecinin, yani Kürt Kemalizminin adı mıdır?
Ey, yüzde 80 lütfen sor, sorgula ve varlığını duyur lütfen.
BUGÜN
YAZIYA YORUM KAT