
Kürdistan demek yeniden suç mu oldu?
Fırat Üniversitesi’nden Hifzullah Kutum, sosyal medya paylaşımlarında ‘‘Biji Kürdistan’’ dediği için, önce açığa alındı, ardından ‘terör örgütü propagandası’ yaptığı iddiasıyla tutuklandı. Kutum’un tutuklanmasına yönelik eleştiriler devam ediyor.
HAKSÖZ HABER
Sadece PKK'nın kullandığı sanılan birçok Kürtçe sözcüğe karşı Türkiye'de algılar Kürtçe'ye yönelik bir nefreti doğuruyor. Kürtçe ifadelere dönük bu öfke, bu defa da bir akademisyenin gözaltına alınmasına neden oldu. “Biji Kürdistan” ifadesi yeniden suç kapsamına mı alındı?
Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Araştırma Görevlisi olan Hifzullah Kutum’un tutuklanmasına giden süreç 14 Eylül 2021’de sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı “Şoreşa Îlonê hemû Kurdan pîroz be, Bijî Kurdistan” (Eylül Devrimi tüm Kürtlere kutlu olsun. Yaşasın Kürdistan) paylaşımıyla başladı.
Irak Kürtlerinin Bağdat yönetimine karşı Eylül 1961’de başlattığı silahlı mücadelenin yıl dönümünü Kürtçe kutlayan Kutum hakkında Fırat Üniversitesi tarafından soruşturma açıldı.
Kutum’a, İİBF Dekan Vekili Prof. Dr. Kenan Peker tarafından gönderilen yazıyla önce uyarı cezası verildi. Kutum’un cezaya yaptığı itiraz ise reddedildi. Sosyal medyada rektörlüğün aldığı kararın adil olmadığı eleştirileri yapılırken, rektörlük Kutum’u açığa alarak suç duyurusunda bulundu.
Kutum suç duyurusunun ardından evinden gözaltına alındı. Poliste ifadesi alınan Kutum, çıkarıldığı mahkeme tarafından ‘terör örgütü propagandası’ yaptığı iddiasıyla tutuklandı.
Rektörlük ve mahkemenin aldığı karar yönelik birçok isimden tepki gelirken "Kürdistan denen bir coğrafyanın varlığı neden kabul edilmiyor?" sorusu mahkeme ve üniversiteye yöneltildi.
AKP Milletvekili ve MKYK Üyesi Abdurrahman Kurt, sosyal medya hesabında, “Birileri Kürtler’e ait tüm değerleri PKK’lılaştırmaya çalışırken biz her kesime sağduyu ve birlik mesajları vermeliyiz. Kazananı olmayacak tuzaklara karşı dikkat, feraset sağ duyu ile adaletin tecellisine tedrici bir hal ile çaba sarf etmek bu ülke insanlarına, çocuklara borcumuzdur” diye yazdı.
Hüda-Par Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Şahin de, tutuklama kararının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, ‘‘Kürdistan, Kürtlerin yaşadığı geniş bir coğrafyanın adıdır. Selçuklular, Osmanlı ve 1.Meclis döneminde çekincesiz olarak kullanılan Kürdistan ifadesi, İttihat Terakki uygulamaları ve 1925 sonrası geliştirilen resmi ideolojik söylem ile kademeli hafızalardan silinmeye çalışılmıştır” dedi.
Mazlum-Der'den de konuya yönelik, "Kürdistan ifadesinin kullanımı suç konusu yapılamaz!" başlıklı bir açıklama yapıldı.
HABERE YORUM KAT
Mehmet kardeş biz Doğu Türkistan dediğimizde orayı Çin’den ve zulmünden ayırıp aslına yani müslüman dünyasına dönsün istiyoruz. Bir müslüman olarak biji lafları ile kimi kimden ayırmayı istiyorsunuz iş milliyetçiliğe gelince nedense birlik müslümanlık pek önemli olmuyor bari başkasına akıl vermeye kalkmayın derim
Yanıtla (0) (0)batı çin e doğu türkistan dendiğinde hatta bir de ayrı bir bayrak taşıdıklarında bunu onurla ve sevinçle karşılayanlar...bi kürdistan sözüne bu kadar saldırı ve recm operasyonu yapmaları ne hazin ..ne çelişki ve nasıl derin bir riyakarlık....
Yanıtla (0) (0)Sana inat bir milyon kere biji Kurd u Kurdistan
Yanıtla (0) (0)Yaşasın Karadeniz, yaşasın Marmara ne kadar saçma ise biji Kürdistan da o kadar saçma. Tamam kimse tutuklamasın tatbiki de lakin müslüman etiketi ile biji lafları yapıp başkalarını ırkçılık ile suçlamakta ayıp oluyor. Sözlonusu edilen futbol takımı değil neticede müslümanların birliği.
Yanıtla (0) (0)Kurt ve Kürdistan alerjisi zavallı bir siyasi sopaya dönüşürken sessiz kalanlar utansın !
Yanıtla (0) (0)Ulkucu hareket akp ile şaha kalkti.
Yanıtla (0) (0)Biji Kurd u Kurdistan
Yanıtla (0) (0)Erdoğan'ın Batman ziyaretinde soylenen "Batman e" türküsünde Kürt kelimesini çıkararak söylediler. Zulmünüz arşı alaya ulaştı.
Yanıtla (0) (0)ben kemalist kürdistana karşıyım...................kemalist paganlar zulmederken kürt-türk ayrımı yapmadı................kemalist zulmü bahane ederek ümmeti dahada parçalamaya yönelik hareketler küfre hizmet etmektir.YAŞASIN ÜMMETİN TEVHİDİ.
Yanıtla (0) (0)Yav kardeşim, bağdat yönetimine karşı Kürtlerin yaptığı devrimi kutlamış adam devrim haklı da olsa, sonra kürt milletinin ortak bir devlette birleşmesini öngören insanlarca kirletilmiş, üzerine haritalar çizilmiş Kürdistan kelimesiyle de tamamlamış cümlesini. Buradaki fitne kokusunun alınmamasını burunların kavmiyetçilik ile tıkanmış olması anca açıklayabilir heralde. Yani bu durumlar da hiç soruşturulmasın mı
Yanıtla (0) (0)Faşistlik hortladı.
Yanıtla (0) (0)"Biji Kürdistan"