Kuran’ın Anlaşılmasında Kavramların Önemi
Özgür-Der Bingöl Şubesi’nin düzenlemiş olduğu Islah ve İnşa üst başlıklı paneller ve seminerler dizisinde bu ay Cahit Karaalp’ın sunduğu “Kuran’ın Anlaşılmasında Kavramların Önemi” konusu işlendi.
Açılış konuşmasını yapan Sedat Taşdemir, Allah’ın buyruklarının anlaşılması için kavramların doğru bilinmesi gerektiğini belirttikten sonra konuşmacının kısa biyografisini dinleyicilere sunmasının akabinde sunumunu yapması için Cahit Karaalp’i davet etti.
Karaalp, vahyin anlaşılması ve pratikte karşılığının görülebilmesi için Kuran-i kavramların doğru bilinmesi gerektiğini ve bunun için okumaların, araştırılmaların artırılması gerektiğini önemle vurgulayarak sunumuna başladı. Akabinde Kuran kavramlarındaki bozulmaların nedenlerini dört temel başlık altında inceleyen Karaalp, Kuran’daki bazı kavramların zamanla anlam değişimine uğradığını ve bunun için günümüzdeki meallerin de bu bağlamda büyük oranda kendi içlerinde yanlışlıklar bulunduğunu belirtti. Kuran kavramlarının bozulmaların bir diğer nedeninin ise anlamlarının daralması sonucu meydana geldiğini belirtti. Konuyu Rahman suresinde otuz bir kere tekrar eden “Febieyyi ala i rabbikumatukezziban” ayeti ışığında örnekleyen Karaalp, bu ayette “ala” kavramına denk gelen kelimenin “nimet” değil “kudret” olduğunun altını çizdi.
Kuran’da ki bazı kavramların yan anlamlarının ve gerçek anlamlarının olduğuna ve ayetleri çevirirken kesinlikle önce gerçek anlamına bakmamız gerektiğine vurgu yaptı. Karaalp, kavramların bozulmasındaki bir diğer nedeni ise anlamların genişlemesine dayandığını söyledi. Örnek olarak “Kıyamet” kelimesinin tekrar dirilişten sonrayı ifade ettiğini ama günümüzde dirilişten önce olan bir şey olarak anlaşıldığını vurguladı. Kuran’daki bozulmaların temel nedenlerinin sonuncusunun ise kavramların diller arasında anlam kaymasına uğradığını belirtti. Konuyu “Şafak” kelimesinin Türkçede sabahın ilk saatleri olduğunu ama Arapçada ise akşamın son ışıkları olarak kullanıldığını örnekleyerek anlamlandırdı. Bunun gibi birkaç örnek veren Karaalp, Arapçadan Türkçeye geçen bazı kelimelerin anlam kaymasına uğradığını ve bu bağlamda Kuran-i kavramların yanlış anlaşıldığını söyledi.
Cahit Karaalp sunumunu Kuran-i kavramların yanlış anlaşılmasındaki nedenlerden biri olan fıkıh kitabındaki bazı temel yanlışlıklara değindikten sonra sonlandırdı.
Program soru cevap faslından sonra sona erdi.
HABERE YORUM KAT