1. HABERLER

  2. ETKİNLİK-EYLEM

  3. Kur’an-ı Kerim’de Dünya ve Ahiret Dengesi
Kur’an-ı Kerim’de Dünya ve Ahiret Dengesi

Kur’an-ı Kerim’de Dünya ve Ahiret Dengesi

Gaziosmanpaşa Özgür-Der Girişimi ile Küçükköy Asır-Der’in ortaklaşa düzenlediği aylık panellerin dördüncüsü, Kur’an-ı Kerimde Dünya ve Ahiret konusunun anlatımıyla gerçekleştirildi.

20 Ocak 2014 Pazartesi 00:36A+A-

Murat Yürükoğulları’nın konuşmacı olduğu programa yoğun bir katılım oldu. Yürükoğulları, konuşmasında özetle şu görüşleri dile getirdi.

İnsan, Dünya ve Ahiret Dengesinin Muhatabı ve Sorumlusudur  

Yeryüzünün halifesi olarak yaratılan ve hilafet görevini kulluk bilinciyle yapması gereken ve sonra bu kulluğu yapıp yapmadığı gözlemlenecek ve bundan hesaba çekilecek insan dünya ve ahiret dengesinin sorumlusu ve muhatabıdır. Yeryüzünün halifesi olarak sorumluluk üstlenen insana yeryüzünün bütün nimetleri ve imkanları tahsis edilmiştir.

Allah İnancı

Dünyayı, ahireti ve insanı yaratan Allah-u Teala’dır. Allah inancı olmadan bir dünya ve ahiret dengesinden söz etmek mümkün değildir. Enam Suresi 162. Ayet’te şöyle buyrulmuştur: Deki, benim namazım, ibadetlerim, yaşamam ve ölümüm alemlerin Rabbi olan Allah içindir. Rabbimiz dünya ve ahret dengesinin nasıl olacağını peygamberleri vasıtasıyla gönderdiği vahiyle bildirmiştir. Son Peygamber Muhammed(as) ile gönderilen son kitap Kur’an-ı Kerim’de dünya ve ahiret dengesinin nasıl kurulması gerektiği açık bir şekilde belirtilmiştir.

 Dünya Hayatı Geçicidir

Dünya ve ahireti karşılaştırdığımızda ortaya çıkan en önemli ve dikkat çekici şey dünya hayatının geçiciliğidir. Kalıcı nimetler, sınırsız nimetler ve görkemli bir iktidar ahiret’te mümkündür. İnsan Suresi 20. ayette şöyle buyrulmuştur: Her nereye baksan bir nimet ve büyük bir mülk görürsün. Ayrıca Kasas Suresi 60.ayette de şöyle buyrulur: Size verilen her şey dünya hayatının metaı ve süsüdür. Allah katında olan ise daha hayırlı ve daha devamlıdır. Yine de akıllanmayacak mısınız?

Hesap Günü Gelecektir

Dünya ve ahiret dengesini sağlamanın diğer bir yolu hesap günü inancıdır. Hakka Suresi 19 ve 20. ayetlerde bu husus belirtilmiştir: Kitabı sağ tarafından verilen, alın kitabımı okuyun. Doğrusu ben hesabımla karşılaşacağımı zaten bekliyordum der. Müminun Suresi 60.ayette de bu inanç şu şekilde belirtilir: Ve Rablerine dönecekleri için yapmakta oldukları işleri kalpleri titreyerek yaparlar.

Dünya Hayatı Ahiret’e Hazırlanma Yeridir

Dünyada yaşarken Rabbimizin yasakladığı işleri yapanlar ve yapılmasını istediği iyi işleri yani salih amelleri yapmayanlar hesap gününde büyük bir pişmanlık yaşayacaklardır. Fecr Suresi 24. ayette bu durum gözler önüne serilmektedir: Keşke hayatım için bir şeyler yapıp gönderseydim.

Program katılımcıların soru ve katkılarıyla sona erdi.

HABERE YORUM KAT

3 Yorum