1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Korsan yemin ve ‘iki satır yazı, üç atama’ ile her şeyin değişebileceği yanılgısı
Korsan yemin ve ‘iki satır yazı, üç atama’ ile her şeyin değişebileceği yanılgısı

Korsan yemin ve ‘iki satır yazı, üç atama’ ile her şeyin değişebileceği yanılgısı

Bir grup teğmenin korsan yemin olayını değerlendiren Osman Sert, Kemalist-darbeci zihniyet sahiplerinin cesaretlenmesinde hükümetin ihmallerini eleştirerek ‘iki satır yazı, üç atama’ ile her şeyin değişebileceği yanılgısına dikkati çekiyor.

05 Eylül 2024 Perşembe 14:00A+A-

HAKSÖZ-HABER

Osman Sert, Karar gazetesindeki köşesinde Kara Harp Okulu’nda bir grup teğmenin korsan yemin olayını değerlendiren bir yazı kaleme aldı.

“Kör olası darbe hafızası” başlıklı yazısında (5 Eylül 2024) 15 Temmuz’dan sonra bir daha darbe girişiminde bulunmaya kimsenin cüret edemeyeceği zannına kapınıldığını belirten Osman Sert, bunun bir yanılsama olduğunun tekrar görüldüğünü söyledi.

“Gelecek onyıllar boyunca da bu hafıza bir yere kaybolup gitmeyecek ve ‘darbe işi geride kaldı’ cümlesi tereddütsüz bir ses tonu ile kurulamayacak.

Şimdi Kara Harp Okulu’nda bir grup teğmenin resmî tören sonrası ettikleri korsan yemini ve attıkları sloganları bağlam dışında değerlendirip, herhangi bir okulda, herhangi bir ortamda, kendiliğinden gelişmiş bir olay gibi görüp oksijen çadırında yaşanan bir hadise olarak değerlendirmenin önünde engel olarak bu geçmiş duruyor.

Harp Okulu’nun Türk siyasi tarihinde ve TSK içindeki gerilimlerde bir aktör olduğunu yok sayıp, Harp Okulu mezunlarının ant içenler-içmeyenler diye ayrılmasının muhtemel mahsurlarını görmeden süreci değerlendirmek en hafif tabirle eksik kalacaktır.”

CHP’nin darbe karşıtlığı ilkesel değil

CHP’nin tutumuyla alakalı olarak postal yalayıcıların aynı alışkanlığını sürdürdüğünü vurgulayan Osman Sert, onlar açısından meselenin ilkesel olarak darbe karşıtlığından ziyade 15 Temmuz’da bunun “bizim çocuklar” tarafından yapılmamış olmasıydı. CHP’nin şimdi ise “bizim çocuklar”ı görünce aslına rücu ettiğini belirten Sert, “Seçilmiş hükümete darbe yapmaya niyetlenen orduya alkış tutabilecek bir toplum kesiminin varlığı da görülmüş oldu. O kesimin hayal kırıklığı darbeye ‘bizim çocukların’ değil İslamcı diye tarif ettikleri FETÖ’nün niyetlenmesi idi. Yoksa ilkesel bir karşı duruş yoktu.” dedi.

Korsan yemin ve ‘iki satır yazı, üç atama’ ile her şeyin değişebileceği yanılgısı

Son hadisenin ortaya çıkmasında hükümetin ihmalini de eleştiren Osman Sert “İşin askeri okullar ve ordunun yeniden kurgulanması ayağında da siyasi içerik üretmeden, demokratik bir çerçeve çizemeden, ‘iki satır yazı, üç atama’ ile her şeyin değişebileceği iddiasının birçok başlıkta olduğu gibi burada boş olduğu ortaya çıktı.” ifadesini kullandı.

Korsan yemine karşı net tavır geliştirmede MHP’nin bile gerisine düşmek…

Eskiden askeri vesayete ve darbe işaretlerine açıkça tavır alan hükümetin son hadise karşısındaki tutumunun hayal kırıklığı yarattığını belirten Osman Sert şunları kaydetti:

“Bugün AK Parti ve Erdoğan daha önce ilkesel olarak net pozisyon alabildiği bir durumda köşe yazıları üzerinden üstü kapalı mesajlarla süreç yönetmeye çalışıyor. AK Parti içinde ve Erdoğan’ın çevresinde daha önce benzer süreçlerde demokratik ve ilkeli rota tayin etmiş kişilerin ya tümüyle tasfiye edildiği ya da etkisizleştirildiği bir dönemde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bile daha net pozisyon alabiliyor.”


Osman Sert’in yazısının tam metnini kaynağından okuyabilirsiniz >>>

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum