Körfez'de 'İhvan' Gerilimi
Mısır'ın Katar'a vize uygulaması başlatmasından sonra, Suudi Arabistan'ın başını çektiği üç Körfez ülkesi Doha'daki büyükelçilerini çekti. Gerilimin odağında 'İhvan' olduğu vurgulandı.
Körfez ülkeleri karara gerekçe olarak, Katar'ın Körfez İşbirliği Konseyi'nin ilkelerine aykırı davrandığını savundu. Ortak bildiride Katar, Körfez İşbirliği Konseyi'nin üye ülkelerin içişlerine karışmama ilkesine aykırı davranmakla suçlanıyor.
Ortak açıklamada Körfez İşbirliği Teşkilatı üyelerini birbirine bağlayan ilkelerin olduğu ve işbirliğini geliştirmek için çaba gösterildiği dile getirilerek, Katar’ın da bu ilkelere imza atmasına rağmen fiili olarak gereklerini yerine getirmediği öne sürüldü.
Körfez İşbirliği Konseyi anlaşması gereğince üye ülkeler, tehdit olarak algılanan kişi ve kurumları desteklemeyeceklerine dair taahütte bulunuyor. Anlaşmanın diğer bir maddesi de 'düşman medyanın' desteklenmemesi.
Açıklamada 23 Kasım 2013’te Riyad toplantısında alınan bu kararların üzerinden üç aydan fazla süre geçmesine rağmen Katar’ın gerekli adımları atmadığı söyleniyor.
Üç ülke Katar'a politikalarını acil bir biçimde gözden geçirme çağrısında da bulundu.
Ortak açıklamada bölgede önemli değişimler meydana geldiği ve bu değişimlerin Körfez ülkelerinin güvenliğini tehlikeye attığı ve üç ülke Dışişleri Bakanlarının, gelişmelerin vahametini Katarlı yöneticilere açıklamaları için görevlendirildiği ifade edildi.
Katar'dan yanıt
Katar Bakanlar Kurulu bir açıklama yayınlayarak Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in ortak açıklamasından üzüntü ve şaşkınlık duyduklarını dile getirdi.
Katar Bakanlar Kurulu, Riyad, Manama ve Abu Dabi'nin tutumlarının Körfez halklarının çıkarlarıyla hiç bir ilişkisinin olmadığını söyledi.
Açıklamada, üç devletin tutumlarının, Körfez İşbirliği dışındaki sorunlar konusunda yaşanan anlaşmazlıklarla irtibatlı olduğu dile getirildi.
Katar, Körfez İşbirliği Konseyi'nin ilkelerine ve anlaşmalara bağlı kalacağını dile getirerek, söz konusu üç ülkedeki Büyükelçilerini çekmeyeceğini açıkladı.
Gerilimde 'İhvan' etkisi
Katar ile Suudi Arabistan, Mısır başta olmak üzere birçok konuda zıt politikalar izliyor. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır’daki darbe yönetimine en çok mali yardımda bulunan iki ülke.
Buna karşın Katar, Müslüman Kardeşler grubundan olan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbeyle devrilmesine ve ardından yüzlerce göstericinin öldürülmesine net bir tepki gösterdi.
Katar Mısır'da göstericilere yönelik şiddet ve Müslüman Kardeşler'in 'terör örgütü' ilan edilmesini de eleştirmişti. Suudi Arabistan ise Mısır yönetiminin bu kararını söylemleriyle destekliyor.
Katar'da yaşayan ve Müslüman Kardeşler'e yakınlığıyla bilinen ünlü din âlimi Yusuf Kardavi bir süre önce yaptığı bir konuşmada Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) eleştiren ifadeler kullanmıştı. BAE, bu açıklamaya tepki göstermişti.
Mısır yönetimi ise, salı günü Katar vatandaşlarına vize uygulaması getirmişti. Aynı gün Mısır mahkemesi Gazze'yi yöneten Hamas grubunun ülkedeki tüm faaliyetlerini 'Müslüman Kardeşlerle bağlantılı olduğu' gerekçesiyle yasaklamıştı.
Mısır meselesinin yanısıra, özellikle Katar ve Suudi Arabistan arasında Suriye politikasıyla ilgili de görüş ayrılıkları bulunuyor. Katar'ın Mısır'da olduğu gibi Suriye'de de Müslüman Kardeşler grubuna destek verirken, Suudi Arabistan ise hem siyasi anlamda hem de sahada farklı grupları destekliyor.
Al Jazeera
HABERE YORUM KAT