Kolombiya Barış Anlaşması Referanduma Gidiyor
Kolombiya Hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 52 yıllık savaşı sona erdiren barış anlaşması ekimde halkın onayına sunulacak.
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, televizyondan yayımlanan açıklamasında "Bugün acıların ve savaşın trajedisinin bittiği günün başlangıcıdır." dedi.
Santos, hükümet ile FARC arasında Kasım 2012'den bu yana yaklaşık 4 yıldır devam eden barış müzakerelerinde varılan anlaşmanın nihai metninin kongreye bugün resmi olarak verileceğini, aynı zamanda kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti. Santos, anlaşmanın 2 Ekim'de referanduma götürüleceğini kaydetti.
Kongrenin referandumu engelleme yetkisi bulunmuyor.
Kolombiya delegasyonu adına anlaşmaya katılan Humberto de la Calle ise olabilecek en iyi işi çıkardıklarını belirterek Kolombiyalıların kararını beklemek zorunda olduklarına dikkati çekti.
Anlaşmada, FARC üyelerinin iki yasama döneminde en az 10 koltuğa sahip olması öngörülüyor.
Kolombiya hükümetine toprak reformu, uyuşturucuyla mücadele stratejisini elden geçirme ve devletin uzun süre ihmal edilen bölgelerde varlığını güçlendirme olanağı sağlayan anlaşmanın onaylanması için referandumda 4,4 milyon evet oyu kullanılması gerekiyor.
Birliklerini ülke genelindeki 31 bölgeye dağıtmaya başlaması beklenen FARC'ın 90 gün sonra silahlarını Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı gözlemcilere teslim etmesi gerekiyor.
Hükümet sözcüsü Marcele Duran, 23 Haziran'da yaptığı açıklamada, çift taraflı ateşkes ve silah bırakma konusunda anlaşıldığını bildirmiş ancak anlaşmanın uygulama ve onay süreçlerinin işleyişi netleştirilememişti. Hükümet ve FARC temsilcileri arasında 5 Ağustos'ta da kabul edilen anlaşmada ise taraflar arasında birtakım taahhütler tanımlanmıştı.
Müzakereler sonucu anlaşmaya varılan 83 numaralı iki tebliğle taraflar arasında birtakım taahhütleri tanımlayan 23 protokol bulunuyor.
Bu gelişmelerin ardından, Kolombiya Hükümeti ile FARC arasındaki barış sürecini denetleyecek bir BM misyonunun bölgede göreve başlaması bekleniyor. Varılan uzlaşma gereği barış süreci, çoğunluğu Latin Amerika ve Karayip Ülkeleri Toplulukları'ndan (CELAC) gelecek silahsız gözlemciler tarafından izlenecek.
ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul edilen ve bir ara 17 bine kadar militan sayısına ulaşan FARC'ın, en son 7 bin militanı bulunuyordu. Ülkede 52 yıla varan dönemdeki silahlı çatışmalar sonucu 220 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 6 milyona yakın kişi yerlerinden olmuştu.
HABERE YORUM KAT