Kocaeli Savcısından ‘Atatürk’ Soruşturması
Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı “10 Kasım Törenleri kaldırılsın!” protesto eylemi hakkında, Atatürk’ü Koruma Kanunu’na muhalefetten soruşturma başlattı.
Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı tarafından, şaşırtıcı bir şekilde, “10 Kasım Törenleri kaldırılsın!” protesto eylemi hakkında, 5816 No’lu Atatürk’ü Koruma Kanunu’na muhalefetten soruşturma başlatıldı. Kartepe İnsan Hakları Derneği’nin 21 Ocak 2012 Cumartesi günü İzmit İnsan Hakları Parkı Özgürlük Meydanı’nda düzenlediği eylem hakkındaki soruşturma kapsamında, eylemde konuşma yapan Kartepe İnsan Hakları Derneği Başkanı Ali Akbaş ile basın açıklamasını okuyan Behlül Metin’in, İzmit Emniyeti Güvenlik Şube’de şüpheli sıfatıyla ifadeleri alındı.
Atatürk’ün Adı Bile Geçmiyor!
Kartepe İnsan Hakları Derneği’nden konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de hâlâ düşüncelerin özgürce ifade edilmesinin önünde engeller olduğu söylendi. Eylemde okunan basın açıklamasında, Atatürk’ün adının bile geçmediğinin belirtildiği açıklamada; “Atatürk’e yakın konularla bağlantı kurularak, Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatabiliyor” denildi.
Kanun Engel Teşkil Ediyor
Dernek tarafından yapılan açıklamanın devamında şunlar söylendi: “Fransa parlamentosunda sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısı için, ‘İfade özgürlüğüne engel’ deniliyor. Ülkemizde ise düşünceleri özgürce ifade etmenin önünde 5816 No’lu Atatürk’ü Koruma Kanunu büyük engel teşkil ediyor.”
Soruşturma Konusu Olan O Açıklama
Soruşturma konusu olan açıklamada, şu sözler yer alıyor: “10 Kasım’lar, 29 Ekim’ler, 23 Nisan’lar da kaldırılsın. 19 Mayıs törenlerinin kaldırılacak olduğunu sevinçle öğrendik. Dileğimiz 29 Ekim, 23 Nisan ve 10 Kasım törenlerinin de bir an evvel kaldırılıp, çağdaşlaşma yolunda bir adım daha atılmasıdır. Bu törenler adeta, Kemalizmi din haline getiren çevreler tarafından dini bir ritüel gibi algılandığı için, 19 Mayıs törenlerinin şeklindeki değişiklik dahi onları çok rahatsız etmiştir. Fakat bu ülke statükoyu kutsayanlardan ibaret değildir, bir zamanlar faşist Musolloni İtalyansı’nda, Hitler Almanyası’nda uygulanan bu törenlerin artık çağdaş dünyada yeri yoktur. 1930’lu yıllarda Faşist Musolloni İtaylası’nda, gövde gösterisi olarak başlayan bu törenler, önce Hitler tarafından Almanya’da, sonra da İtalya’yı ziyarete giden İsmet İnönü tarafından beğenilip Türkiye’de uygulanmaya başlanmıştır. Patenti faşizme ait bu törenler, adeta kutsanan günlerle birleştirilip, Milli bayramlar türetilmiştir. Bu gün artık çağdaş dünyada yeri olmayan bu törenler, bir 3. dünya ülkesi olma vasfını koruyan Türkiye’de uygulanmaktadır.”
Yeni Akit
HABERE YORUM KAT