Kızları Başörtülü Okumak İsteyen Aileye Ceza
Adana'da başörtüsünü çıkarmadan okumak isteyen ancak bu şekilde okula alınmayınca okulu bırakan öğrencinin ailesine para cezası kesildi.
Adana'da başörtülü öğrenciyi okula almayan okul idaresinin, derse almadıkları öğrencinin ailesine de 1245 TL para cezası kesmesi yaşanan başörtüsü yasağı zulmünün geldiği son noktayı gözler önüne serdi.
İşte ayrıntılar:
Fevzipaşa Mahallesi Orhan Çobanoğlu İlköğretim Okulu 4. Sınıf öğrencisi olan Maşallah Savsal (15) okuluna başörtülü devam etmek isteyince okul idaresi buna izin vermedi. Bunun üzerine başı açık okumayı kabul etmeyen Savsal, okulu bırakmak zorunda kaldı. Okul idaresi de Maşallah Savsal'ın 83 gün okula devamsızlık yaptığı yönünde Seyhan Kaymakamlığına şikâyette bulundu. Kaymakamlık da kızları başörtülü okumak isteyen Savsal ailesine 01/2010-12/2010 tarihleri arasındaki 83 gün için 15 TL olmak üzere toplam da 1245 TL para cezası kesti. Şimdilerde kesilen bu para cezasını ödeyecek imkânları olmayan Savsal ailesi maruz bırakıldıkları haksızlığın düzeltilmesini istiyor. 1 Temmuz 2011'de bu cezanın ödeme emri ellerine ulaşan Savsal ailesi, bu parayı ödeyecek imkânlarının olmadığını belirterek maruz bırakıldıkları haksızlığın düzeltilmesini istiyor.
Hem Okula Almadılar Hem de Ceza Kestiler
Duruma tepki gösteren Maşallah Savsal'ın babası Yusuf Savsal, kızlarını başörtülü okula almayarak öğrenim hakkını elinden alan okul idaresi ile kızlarını okula göndermek istemelerine rağmen devamsızlık gerekçe gösterilerek ceza kesen Kaymakamlığın zulüm üstüne zulüm işlediklerini söyledi.
Başımı Okul Kapısında Açmam İnancıma Aykırı
Kızının okula alınmaması ile verilen cezanın hukuksuz olduğunu belirten Savsal, yaşananları şu şekilde anlattı: "Kızım 4. Sınıfı okurken maddi sıkıntılarımızdan dolayı ailece memleketim Silvan'a göçmek zorunda kaldık. Orada bir süre kaldıktan sonra tekrar Adana'ya döndük. Bundan dolayı bir boşluk araya girdi. Kızım da okuluna ara vermek zorunda kaldı. Tekrar dönünce de bana; "baba ben namaz kılıyorum, yaşım 16'ya geldi. Artık başı açık hiçbir yere çıkmam. Okula da başı açık almıyorlar. Okul kapısına kadar başörtülü gidip, kapıda başımı açmak inancıma aykırı. Eğer bu şekilde beni okula alırlarsa okurum. Yoksa okula gitmem"deyince ben de sen bilirsin dedim. Okul idaresi de kızımı okula başörtüsüyle almayınca O da okulunu bırakmak zorunda kaldı."dedi.
Okul İdaresi Asıl Meselenin Başörtüsü Olduğunu Gizliyor
Kızının okula başörtülü devam etmek istediğini ancak okul idaresinin kızını okula almadığı gibi bunun cezasını da baba olarak kendine kestiğini belirten Savsal; "Kızım okula devamsızlık yapınca eve tebligat geldi. Okula gittim. Okul Müdürü bana, kızımı okula göndermediğimi, bundan dolayı ceza kesildiğini söyledi ve gösterdiği tutanağı imzalamamı istedi. Ben de kendisine; ben kızımı okula gönderiyorum, siz almıyorsunuz. Ben eğitime karşı değilim. İki çocuğum da yine bu okula devam ediyor. Ancak büyük kızım başörtülü okumak istiyor. Ancak siz hem onu okula almıyorsunuz, hem de okula almadığınız kızım için babası okula göndermiyor, diyerekten bana ceza kesiyorsunuz. Bu tutanağa; ben kızımı gönderiyorum. Ancak başörtülü okumak isteyen kızım okula alınmıyor, yazarsanız imzalarım, dedim. Müdür ise sadece; öğrenim çağındaki Maşallah Savsal'ı okula göndermek istememe rağmen okula gitmek istememektedir, şeklinde yazı ekledi. Müdür başörtü meselesini tutanağa eklemedi. Ben de o sinir ve stresle belgeyi imzalayarak oradan ayrıldım. Kanaatimce okul idaresi kız çocuklarının devamsızlığının altındaki asıl meselenin başörtüsü olduğunu gizliyor."dedi.
Karma Eğitim de Ayrı Bir Sorun
Karma eğitimle kız ve erkek çocukların ahlakı yapılarıyla oynandığını ileri süren Savsal, "Benim Rüveyda ile Sinan adlarında iki çocuğum aynı okula gidiyor ve aynı sınıftalar. Bir defasında onları görmek ve durumlarını öğretmenlerinden öğrenmek için okula gitmiştim. Sınıfa girince kızımın sırasında başka bir oğlan, oğlumun yanında başka bir kız öğrencinin oturduğunu gördüm. Öğretmene bunun sebebini sorunca bana; karma eğitim sebebiyle kız ve erkekleri karışık oturtuyoruz, dedi. Ben de, kız-erkek karma olacaksa aha benim kızım ve oğlum. Biri kız biri erkek, bari bunlar yan yana otursun, diyerek duruma tepki gösterdim."dedi.
TESSEP'in Başörtüsü Mücadelesini Destekliyorum
Kendisine toplamda 1245 TL para cezası kesildiğini belirten Savsal; "Benim bu parayı ödeyecek maddi gücüm yok. Bir oğlum askerde ona zor para gönderiyorum. Maddi gücüm olsa bile bana kesilen bu ceza haksızlıktır. Şu anda kızımı başörtülü alsalar hemen okuluna yollarım. Bu şekilde mağdur olan birçok inançlı aile var. Özellikle doğudaki kız çocuklarımızın okuyamamasının altındaki en büyük sebep başörtüsü yasağıdır. Birçoğunun kızlarının okuma hakkı ellerinden alındığı gibi bir de ceza ödemek zorunda kalıyorlar. Bu adaletsiz uygulamanın ve zulmün bir an önce son bulması lazım. Başörtülü kızlara uygulanan bu yasakların kalkması için Tesettür Seferberliği (TESSEP) diye bir platformun kurulduğunu duydum. Bu Platformu maddi ve manevi destekliyorum. Bu sorunun STK'ların öncülüğünde başlatılan ve halkımızca desteklenen bir faaliyetle çözüleceğine inanıyorum." dedi.
Ayhan Kaya/İLKHA
HABERE YORUM KAT