Kırmızı Kitap Değişiyor...
Onlarca yıl askerin kaleme aldığı “Gizli Anayasa” ya da “Kırmızı Kitap” olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin (MGSB) yenilenen taslağına ilişkin detaylar ortaya çıkmaya başladı.
Milliyet ve Sabah gazetelerinin dünkü sayılarında yayımlanan taslağın içeriğini doğrulayan hükümet kaynakları, çalışmaların yılsonuna doğru tamamlanmasını bekliyor.
Komşular tehdit değil
Yeni Kırmızı Kitap, genel hatlarıyla askerin ağırlığını koyduğu öncekilerden farklı olarak Yunanistan'ı birinci öncelikli dış tehdit olmaktan çıkarıyor. Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkarmasını "Casus belli" yani "Savaş Nedeni" olarak öncelikli tehdit olarak algılamasından da vazgeçiliyor.
Taslak belgede, Yunanistan'ın yanı sıra tehdit olarak algılanan Rusya, Irak, Suriye ve İran gibi ülkelerin de bu kategoriden çıkarıldığı belirtiliyor. Metne göre, "tehdit" algılamalarının yerini "işbirliği"ne bırakması ve bu çerçevede de uygulamaya başlanan Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi uygulamalarının genişletilmesi planlanıyor.
Azınlık cemaatler de tehdit değil
Aralık 2010'daki MGK toplantısında onaylanması beklenen belgede Türkiye'deki azınlık cemaat ve azınlıkların tehdit olarak algılanması politikasından vazgeçildiği de kayda geçiyor. İrticanın da "iç tehdit" olmaktan çıkartıldığı da daha önce basında yer almıştı. Irak ile oluşturulan işbirliği konseyine ve artan diyalog sürecine atıfta bulunulduğu belirtilen MGSB taslak metninde, Irak ile PKK'ya karşı yapılan işbirliği de vurgulanıyor.
Peşin hükümlerden kurtulmuş bir belge
Taraf yazarı emekli Büyükelçi Temel İskit, Yeni Kırmızı Kitap'a ilişkin taslak belgenin, liberal, bugünün Türkiye'sine uyan ve peşin hükümlerden kurtulmaya çalışıldığının göstergesi olduğunu söyledi. İskit, taslak belgenin, herkesi düşman gören Türkiye'den, barış isteyen, çatışmacı değil işbirliği isteyen bir Türkiye dönüşümünü de yansıttığını ifade etti.
HABERE YORUM KAT