Kılıçdaroğlu'ndan Bank Asya Mektubu
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Başbakan Davutoğlu’na Bank Asya ile ilgili çağrı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konudaki açıklamaları karşısında Başbakan’ı sessiz kalmakla suçladı.
CHP Genel Merkezi’nden "Başbakan’a açık mektup" başlığıyla duyurulan çağrıda CHP lideri “Sayın Başbakan, sizi peşinen uyarıyorum. Bankacılık sektöründe yaşanabilecek yeni bir krizin sorumlusu olmaya adaysınız” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bank Asya’yı hedef aldığını belirten CHP lideri, Davutoğlu'nu sessiz kalmakla suçladı:
“Yüksek rakımlı tepede oturan beyefendinin, Türk bankalarından birisini hedef alan ve açık suç oluşturan sözleri karşısında sessiz kalıyorsunuz. Yeniden uyarıyorum. O zat anayasal açıdan sorumsuzdur. Türk bankalarını korumak, kollamak, denetlemek sizin ve hükümetinizin işidir. Bu sorumluluk kanun karşısında da seçim sandığında da paylaşılamaz.”
'Yasal çerçevede çözün'
CHP lideri 'Bir bankayı sermayedarı veya müşterisine göre ödüllendirme ve cezalandırma hakkına hiç kimsenin sahip olmadığını' söyledi. Kılıçdaroğlu bankacılık sektörünün geçmişte 'dedikodu ve karalama kampanyasının bedelini çok ağır ödediğini' ve 25 bankanın battığını söyledi, uyarılarını sıraladı:
“Böyle bir keyfilik mali sistemin ortasında pimi çekilmiş el bombası bırakmaya benzer. Bu oyunun kazananı olmaz, herkes kaybeder. Eğer Başbakan iseniz lütfen gereğini yapın. Hedefteki bankada sorun varsa yasal çerçevede kalarak çözün. Yok sorun bankada değilse yüksek rakımlı tepenin sakinindeyse kendisini sükûnete davet edin. Tavsiyem bunları yapın ve Başbakan olarak göreve başlayın”
Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar dönüşü uçakta gazetecilerin Borsa'daki tahtası uzun süre kapalı kaldıktan sonra tekrar açılan Cemaat'e yakın Bank Asya'nın durumu ile ilgili sorularını da yanıtladı. Erdoğan, BDDK'nın atması gereken adımlar olduğunu, bu adımları atmadığı takdirde sorumlu olacağını söyledi:
"Bank Asya tahtası açıldı, dip yapma süreci var. Burada bir gerçeği görmek lazım. Böyle taşıma su ile değirmeni döndüremezsiniz. Bankacılığın kendine has kuralları var. Ona göre top oynamak zorundasınız. İstediği zaman vatandaş parasını çekebilmeli. Eğer vatandaş parasını çekemez hale gelirse, sermaye rasyosunda ciddi bir kapanma var demektir. BDDK'nın atması gereken adımlar var. Aksi takdirde bunun sorumlusu BDDK olur."
Al Jazeera
HABERE YORUM KAT