1. HABERLER

  2. ETKİNLİK-EYLEM

  3. KİAP’tan Müslüman Çevrelere Ziyaret!
KİAP’tan Müslüman Çevrelere Ziyaret!

KİAP’tan Müslüman Çevrelere Ziyaret!

KİAP heyeti, Kürt sorunu özelinde görüşme ve istişarelerde bulunmak üzere İstanbul’daki çeşitli İslami kurumları ziyaret etti.

01 Mayıs 2012 Salı 20:07A+A-

Kardeşlik İçin Adalet Platformu (KİAP), yaptığı çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulunmak ve Kürt sorunu özelinde görüşme ve istişareler yapmak üzere İstanbul'daki çeşitli İslami kurumlar ile medya kurumlarını ziyaret etti.

KİAP sekretaryası adına Serdar Bülent Yılmaz, Mustafa Yılmaz, M. Faruk Demir, Fuat Değer ve Mehmet Şat'ın katıldığı ziyaret programı Cuma günü başlayıp üç gün sürdü.

Program kapsamında; AKDAV / Anadolu Platformu, Özgür-Der, İHH, Araştırma Kültür Vakfı, Hilal Tv / AKABE Vakfı, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Mehmet Pamak (İLKAV), Milat Gazetesi, Gerçek Hayat Dergisi ile Vakit Gazetesi ziyaret edildi. Ziyaret programında yer almasına karşın Medeniyet Derneği ve Mazlumder ile yoğun programları nedeniyle görüşme gerçekleştirilemedi.

KİAP temsilcileri görüşmelerde özetle; Kürt sorununun hala yakıcı bir şekilde devam ettiği; Kürtlerin temel fıtri hakları konusunda atılması gereken birçok adımın hala atılmadığı; bu sorunun çözümü konusunda İslami camianın derin bir sessizliğe büründüğü, sorunun hükümete havale edilmiş olduğunu; milliyetçiliğin bu süreçte iki toplumu da kuşattığını, özellikle sorunun çözümsüz kalmasının Kürt milliyetçiliğini daha da kitleselleştirdiğini; ümmet ve kardeşliğin gereği olan adımların hiçbir cemaatsel çıkar, reel politik ve siyasi mülahazaya bakılmaksızın atılması gerektiği; KİAP'ın ve bölgedeki İslami camiaların yaptığı çalışmaların yanında mutlaka batıdaki Müslüman camiaların da gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiği; anadilde eğitimin artık bir çıta olduğu, bunun gerisinde kalan her türlü görüşün çözüme katkı sunmak yerine zarar vereceği; Kürt sorununun çözümü çok yakın olsa bile asıl olanın bizim ne yaptığımız ve ne dediğimiz olduğu; bu nedenle konunun hassasiyetle değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Yine bunlarla birlikte ziyaretleşmelerin önemine de vurgu yapılarak, üzücü bir şekilde ülkenin batısında yaşayan Müslümanların dahi doğuda yaşayan Müslümanların gerçekliğinden yeterince haberdar olmadığını, yanlış bir takım mülahazalara sahip olunduğunu, bunun da ancak ziyaretleşmelerle, birbirimizi dinleyebileceğimiz istişari ortamların sağlanmasına bağlı olduğunu, bu sebeple ziyaretleşmelerin çok önemli olduğu vurgulandı. Bu bağlamda Müslümanların doğu illerine yapacakları ziyaretlerin çok önemli olduğunun altı çizildi.

Görüşülen kurumlar ise, bu konuda genel bir zafiyet olduğu konusunda görüş birliği olduğunu belirtti. Özelde Kürt sorunu ve genelde birçok konuda Türkiye siyasi atmosferinin Müslümanca bir duruşu ve bakışı zaman zaman anlamsızlaştırdığı, buna karşı İslami hassasiyetlerimizin ve ilkelerimizin bizi iddialarımıza ve taleplerimize daha fazla sahip çıkmaya itmeli değerlendirmesi yapıldı. Sorunlarımızı konuşurken ve çözüm önerileri sunarken vazgeçilmez olarak İslami bir dilin ve bakışın önemli olduğunu, liberal, muhafazakar ve seküler bir dilin asla bizim için anlamlı bir olanak olmadığı konusunda da ortak bir kanaatin varlığı görüldü.

Kürt sorunu hangi aşamada olursa olsun, hangi mecrada akarsa aksın Müslüman Kürt halkının ve ülkedeki bütün Müslüman halkların geleceğine ipotek koyacak herhangi bir anlayışın asla kabul edilemeyeceği belirtildi. Gelecek toplumsal yapımızı programlamaya ve belirlemeye çalışan devletin veya bölgesel unsurların Müslüman kimliğimize, bakışımıza ve hayat algımıza müdahalesi reddedilmeli ve İslami oluşumuzun ve kalışımızın imkanlarına sıkı sıkıya sarılınması gerektiği vurgulandı.

Görüşmelerde KİAP temsilcileri tarafından önümüzdeki haftalarda gerçekleştirilmesi planlanan çalışmalardan da bahsedildi ve görüşülen kurumlara bazı somut önerilerde bulunuldu. Bu çalışmalara sadece Kürdistan'da yaşayan Müslümanların katkısının yeterli olmayacağı ve bütün müslümanların aynı duyarlılık içerisinde sorunlara karşı ortak bir tavır içerisinde olunması gerektiği ortak bir kanaat olarak paylaşıldı.

Son derece olumlu geçen bu istişarelerin somut ve ortak çalışmalarla taçlandırılması hususunda görüş birliğine varıldı.

  

HABERE YORUM KAT

2 Yorum