1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. HİNDİSTAN

  4. Keşmir'deki çatışmada 2 Hint askeri öldü
Keşmir'deki çatışmada 2 Hint askeri öldü

Keşmir'deki çatışmada 2 Hint askeri öldü

Hindistan düzenli olarak Pakistan'ı bölgedeki direnişçileri desteklemek ve silahlandırmakla suçluyor, İslamabad ise bu suçlamaları reddediyor.

07 Temmuz 2024 Pazar 14:00A+A-

Polisin verdiği bilgiye göre Hindistan yönetimindeki Keşmir'de iki ayrı silahlı çatışmada altı direnişçinin yanı sıra iki Hint askeri öldü ve bu durum tartışmalı Himalaya bölgesindeki güvenlik durumuna ilişkin endişeleri daha da arttırdı.

Keşmir polisinden Başkomiser Vidhi Kumar Birdi Pazar günü AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin tartışmalı bölgedeki Kulgam bölgesindeki köylerde "iki farklı operasyon gerçekleştirdiğini" ve bu operasyonlarda iki askerin öldüğünü söyledi.

Birdi, çatışmaların Modergram ve Frisal Chinnigam köylerinde devam ettiğini söyledi.

Birdi, "Modergram'dan iki, Frisal Chinnigam'dan da dört teröristin cesedini aldık" dedi.

Bu ölümcül olay, 1980'lerin sonunda Hindistan yönetimine karşı silahlı direnişin patlak verdiği Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgede artan saldırıların sonuncusu.

Son yıllarda şiddet olayları azalmış olsa da on binlerce insan öldürüldü.

Hindistan düzenli olarak Pakistan'ı bölgedeki direnişçileri desteklemek ve silahlandırmakla suçluyor, İslamabad ise bu suçlamaları reddediyor.

Hindistan ve Pakistan, Müslümanların çoğunlukta olduğu Himalaya bölgesinin tamamında hak iddia etmekte ancak bir kısmını yönetmektedir. Taraflar bölgenin kontrolü için üç kez savaştı.

Haziran ayında, silahlı bir kişinin güneydeki Reasi bölgesinde bir türbeden hacıları taşıyan otobüse ateş açması sonucu dokuz Hindu hacı ölmüş, onlarcası da yaralanmıştı.

Bu son yılların en ölümcül saldırılarından biri ve 2017'de silahlı kişilerin bir başka otobüse pusu kurarak yedi kişiyi öldürmesinden bu yana Keşmir'de Hindu hacılara yönelik ilk saldırı oldu.

Ağustos 2019'da Modi'nin Hindu milliyetçisi hükümeti, Keşmir'in ayrı bir anayasaya sahip olmasını sağlayan ve Hindistan Anayasası'nın 370 ve 35A maddeleri uyarınca toprak ve iş konusunda koruma sağlayan özel statüsünü kaldırdı.

Bu hamleyi, Hindistan karşıtı duyguların yüksek olduğu, dünyanın en militarize bölgelerinden birinde aylarca süren benzeri görülmemiş bir güvenlik kısıtlaması izledi.

Hükümet bu hamlenin "terörizmi" sona erdirmeyi amaçladığını söylese de saldırılar devam etti ve Keşmirlileri Hindistan anakarasından daha da uzaklaştırdı. Bölge, özel statünün 2019'da kaldırılmasından bu yana Yeni Delhi'den yönetiliyor.

HABERE YORUM KAT