Keşmir'de Direnişçiler Hint Üssüne Saldırdı: 9 Ölü
Hindistan'ın Cammu Keşmir eyaletinde Hint askerleri ile bağımsızlık yanlısı yerel direnişçiler arasındaki çatışmada 5 asker, 3 direnişçi ve 1 sivilin öldüğü bildirildi.
Bölgenin üst düzey emniyet yetkilisi S.P. Vaid, cumartesi günü direnişçilerin bölgedeki bir Hint askeri üssüne saldırdığını, çıkan silahlı çatışmanın pazar öğlene kadar sürdüğünü belirtti.
Vaid, çatışmada 5 Hint askeri ve 1 sivilin hayatını kaybettiğini, 11 kişinin yaralandığını söyledi.
Askerlerin, üssü militanlardan aşamalı olarak temizlemeye çalıştığını kaydeden Vaid, üsteki militan sayısı hakkında bilgi vermedi.
KEŞMİR'İN ÖZGÜRLÜK ARAYIŞI
İngiltere, 1947'de Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir’i Hindistan ya da Pakistan'la birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Pakistan yerine Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke, yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaşa gitti.
Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim. Hindistan işgal ettiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, şu anda Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak iki özerk bölge statüsü verdi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 1948’den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken Pakistan BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.
HABERE YORUM KAT