Kemalist kafa: Kızılay dışarıdan yardım alsın ama dışarıya tek kuruş göndermesin!
Deprem bile Kemalistlerin bencilliğini değiştiremedi!
HAKSÖZ HABER
Deprem sonrasında başta İslam coğrafyası olmak üzere dünyanın her yerinden Türkiye’ye yardım yağdı. Bu durum Türkiye’nin yıllardır yürüttüğü insani yardım faaliyetleriyle yakından ilişkiliydi tabi ki.
Türkiye’nin muhtaç insanlara yardım götürmesine karşı çıkanlar deprem sonrasında şahit oldukları yardım seferberliğinden de ders almamışa benziyorlar. Cumhuriyet gazetesi “Kızılay Somali’de kentsel dönüşüm yaptı” başlıklı haberinde “Eleştirilerin odağındaki Kızılay, 2 yıl önce İdlib’deki çatışmalardan kaçanlar için Suriye sınırında 200 bin çadır kurmuş ve 7500 briket ev yapmıştı. Kızılay sadece Suriye’ye değil Somali’ye de milyon dolarlar akıttı.” cümlesiyle meşum bakış açısını özetliyor.
Kemalistler istiyorlar ki Kızılay yardım alsın ama yardım etmesin. Bu sorunlu bakış açınızla deprem sonrası Türkiye’ye gelen yardımları da kabul etmemeniz gerekir… Bencillikten kurtulamamış bu insanlara ne anlatsanız boş!
Kızılay, Somaliliye de Suriyeli de yardım edecek tabi ki! Kızılay’ın işi muhtaç insanlara yardımcı olmak. İnsanlar arasında çizdiğiniz suni ayrımlar ırkçılığınızın dışavurumunda başka bir şey değil!
Euronews'in haberinde Kızılay'ın gelir kaynakları hakkında detaylı bilgi veriliyor. Aktarılan istatistiklere göre Kızılay'a en çok bağış yurtdışından yapılıyor:
Kızılay’ın geliri nereden geliyor?
Kızılay’ın dernekler beyannamesine göre teşkilatın gelirleri sekiz kalemden oluşuyor. Bunlar:
- Üye ödentileri
- Yurtdışından alınan yardımlar
- Kamu kuruluşlarından alınan yardımlar
- Diğer bağış ve yardım toplama
- İktisadi işletme
- Finansal
- Diğer
- Kira
Gelirin yüzde 62’si yurt dışından alınan yardımlar
2021 yılındaki 7,94 milyar lira gelirin 4,91 milyar lirası “yurt dışından alınan yardımlar”dan oluşuyor. Kamu kuruluşlarından alınan yardımlar ise 640 milyon lira. Bağış gelirleri 954 milyon lira olurken yardım toplama geliri 399 milyon lira gerçekleşti. Buna göre toplam gelirin yüzde 62’sinin yurtdışı yardımlarından oluşması dikkat çekti.
2013-2021 yılları arasına bakıldığında 2014,2015, 2017 ve 2018 yıllarında yurt dışı yardım bulunmuyor. 2013 ve 2016’da ise dış yardımların payı oldukça düşük.
Ancak 2019,2020 ve 2021 yıllarında “yurt dışından alınan yardımların” payı toplam gelir içinde her sene yüzde 62.
Bağış, yardım toplama ve diğer unsurların payı değişirken “yurt dışından alınan yardımların” payının her sene yüzde 62 olması dikkat çekiyor.
HABERE YORUM KAT