Kemal Burkay, HAK-PAR'da Siyaset Yapacak
31 yıllık sürgünden sonra 6 ay önce Türkiye'ye dönüş yapan Kemal Burkay, aktif siyasete geri döndü.
Kürt siyasetçi Kemal Burkay, silahın çözüm olmadığını söyledi. "Bu yüzden silahların susmasını, hatta PKK'nın tek taraflı olarak silah bırakmasını istiyoruz." diyen Burkay, siyasal hayatta sorunlar olabileceğini ama bunun çözüm yolunun bağımsızlık olmadığını kaydetti.
31 yıllık sürgün hayatının ardından "İklim değişti" diyerek 6 ay önce Türkiye'ye dönüş yapan Kürt siyasetçi Kemal Burkay, aktif siyasete geri döndü. Burkay, dün Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Kadıköy İlçe Teşkilatı'nın açılışına katılarak partiye üye oldu. "Bu yaşımda neden mi bir partiye üye oluyorum? Siyasal partiye üye olmadan mücadelemi devam ettiremez miydim?" gibi sorulara açıklık getirmek istediğini söyleyen Burkay, "Siyasete ideallerim için, halkımız özgürlük istediği için ve daha iyi bir ülke geleceği için girdim. Para ve mevki kazandırsın diye değil." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin 1960'tan beri büyük bedeller ödediğini belirten Burkay, "Özellikle 12 Mart ve 12 Eylül'den sonra toplum olarak şiddet sarmalına girdik. Şimdi bundan kurtulmak istiyoruz. Bu değişim süreci sancılı oluyor ve şu veya bu partiden bağımsız olarak gerçekleşiyor. Çünkü statükoyu korumak isteyen ve değişim taraftarı olanlar arasında bir mücadele var. Ama kanımca dönüm noktasına yaklaşıyoruz." diye konuştu. Kürt siyasetçi, Türkiye'de son yıllarda yaşanan değişim ve dönüşümün de 'şoke edici' olduğunun altını çizdi. Ardından şu ifadeleri kullandı: "Bu ülkede generaller tutuklanıyor, Türkiye çok hızlı değişiyor, statükoyu korumak mümkün değil. Kürt politikası da bu ortamda değişmeli. Kürt ve Türklerin talebi artık bu şiddet ortamından kurtulmaktır. Silah çözüm değildir. Sorunlarımızı diyalogla kitleleri kazanarak çözebiliriz. Bu yüzden silahların susmasını, hatta PKK'nın tek taraflı olarak silah bırakmasını istiyoruz."
1965'te Türkiye İşçi Partisi ile siyasete başlayan daha sonra Kürdistan Sosyalist Partisi'ne geçen Burkay, 12 Eylül sonrası siyasal örgütlerin bir dağınıklık haline girerek siyasal hayattan çekildiğini anlattı. "Bir bağımsızlık modası başladı. Ama ben bu tavrı yanlış gördüm. Siyasal hayatta sorunlar problemler olabilir ama bunun çözüm yolu bağımsız olmak değildir." diyen Burkay, Öcalan yakalanıp Türkiye'ye getirildikten sonra örgütün politikalarında değişim başladığını aktardı. Artık Kürt hareketinde bir alternatif ihtiyacı doğduğunu söyleyen Burkay, HAK-PAR'ın böyle bir süreçte ortaya çıktığını belirtti. Neden HAK-PAR'ı tercih ettiği sorusuna da "HAK-PAR, şu anda küçük bir parti olabilir. Eğer doğru politika izlerse, halkın taleplerini yerine getirirse gelişeceğine inanıyorum." karşılığını verdi.
Açılış konuşmasından sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Burkay, KCK'nın derin devlet tarafından örgütlendiğini ve 1000'e yakın MİT mensubunun KCK içinde olduğunu savundu. Reşadiye, Dörtyol ve Uludere gibi olayların bu yönde ciddi kuşkular uyandırdığını söyleyen Kürt siyasetçi, hükümetin PKK ile dolaylı dolaysız görüşebileceğine, şayet silahlar susturulacaksa bunda garipsenecek bir durum olmadığını ifade etti. Yargının da söz konusu olayların üstüne gitmesini istedi.
Büşra Kırkpınar / Zaman
HABERE YORUM KAT