Katliamın Yıldönümünde Fatih'te R4BIA Etkinliği
14 Ağustos Cuma günü 19.30'da Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi'nde R4BIA direnişinin aktif gönüllülerine ödül verilecek. Etkinlikte sinevizyon gösterimi, tiyatro ve konser de olacak.
Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, bu yıl "Dünya Rabia Günü" için Türkiye'nin yanı sıra 30'u aşkın ülkede çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini belirterek, darbe mağdurlarının yanındaki duruşundan dolayı "Rabia Onur Ödülü"nün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verileceğini söyledi.
İşbilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıl önce Mısır'da Rabia Katliamı'nın gerçekleştiği 14 Ağustos'un geçen sene "Dünya Rabia Günü" ilan edildiğini hatırlattı.
Mısır'da, 3 Temmuz 2013'teki sivil ve demokratik seçimle işbaşına gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve hükümetine yönelik darbenin bölgedeki tüm dengeleri değiştirdiğini anlatan İşbilir, Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki darbe karşıtı, barışçıl duruşu benimseyen herkesin yer alabileceği bir zemin olması açısından dünyanın farklı ülkelerinden 400'ü aşkın sivil toplum kuruluşuyla Uluslararası Rabia Platformunu kurduklarını bildirdi.
İşbilir, Rabia işaretinin özgürlüğün, demokrasinin, adaletin, meşruiyetin ifadesi olarak Rabia Meydanı'nda doğduğunu belirterek, işaretin kısa sürede tüm dünyaya yayıldığını, sadece Mısırlıların değil, dünya mazlumlarının özgürlük sembolü haline geldiğini aktardı.
Darbenin ardından Mısır'ın ekonomik, siyasi, demokratik ve sosyal barışı tehdit eden bir rejime evrildiğini anlatan İşbilir, kurulan askeri rejimin halen devam ettiğini vurguladı. İşbilir, insan hakları ihlallerinin geçmiş dönemlere göre en yüksek seviyelere ulaştığına işaret ederek, şöyle devam etti:
"Hapishaneler yüzde 400'e yakın bir artış gösterdi. Tıbbi ihmaller nedeniyle hapishanelerde 200'ün üzerinde insan öldü. 40 bini aşkın kayıp var. Darbe yönetimi, aslında bu kayıpları ve işkence altındaki ölümleri biraz da koz olarak kullanıyor. Darbe korkusunu en alt katmanlara kadar yayarak sokak gösterilerini bitirmek istiyor."
Türkiye ve Katar dışında darbe karşıtı tavır geliştiren ülke olmadığını söyleyen İşbilir, bu tablodan en fazla Mısırlıların ve bölge halkının zarar gördüğünü dile getirdi.
"İlk kez 'Rabia Ödülleri' verilecek"
"Dünya Rabia Günü" için Türkiye'nin yanı sıra 30'u aşkın ülkede çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini aktaran İşbilir, "Bu sene 'Dünya Rabia Günü'nde, siyaset, sanat, spor, sivil toplum kuruluşu ve medya alanlarında 50'yi aşkın kişiye, darbe karşıtı duruşlarından dolayı ilk kez 'Rabia Ödülleri' verilecek" dedi.
"Dünya Rabia Günü"nün ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edildiğine dikkati çeken İşbilir, Mısır'daki olaylar konusunda dünya liderlerinin iyi bir sınav vermediğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'da yaşananlar konusunda müstesna bir duruş sergiledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir kez daha dünya liderlerine demokrasinin, adaletin ve barışın yanında yer almaları çağrısında bulundu. Darbe mağdurlarının yanındaki duruşundan dolayı 'Rabia Ödülleri' kapsamında 'Rabia Onur Ödülü', Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verilecek."
"Vicdan mahkemeleri kurulacak"
İşbilir, ilk defa bu yıl içerisinde de bağımsız hukukçular tarafından "Vicdan mahkemeleri" kurulacağını, dünyanın farklı ülkelerinden hukukçuların katılımıyla İstanbul, Doha, Lahey ve Brüksel'de duruşmaların gerçekleştirileceğini belirterek, bu mahkemelerde de Mısır darbe yönetiminin yargılanacağını aktardı.
Cihangir İşbilir, ayrıca 15 Ağustos'ta İstanbul'da 3 oturum halinde, "İslam Dünyasında İyi Yönetişim Sempozyumu" düzenleneceği bilgisini verdi.
(AA)
HABERE YORUM KAT