Kapitalist sistemde, faiz, sermayenin ‘savunma ve savaş bakanı’dır
Amerikan emperyalizmi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, 'uluslararası değişim birimi' olarak 'altın' yerine 'dolar'ı kabul ettirdi. Selahattin Eş Çakırgil bugünkü yazısında faiz ve kapitalizm ilişkisine değiniyor.
Her ne kadar, ‘tavuk mu yumurtadan; yumurta mı tavuktan çıkar?’ sorusu gibi, ‘faiz mi enflasyondan, enflasyon mu faizden çıkar?' sorusu da insanı mantıkî bir çıkmaza sürüklese de ve her iki tarafın görüşünde de doğru olmak ihtimali varsa da; meselenin aslı, kapitalist sistemin bozukluğundan kaynaklanıyor ve kapitalizm, önce kapitali, sermayeyi korumayı esas aldığından, oluşması muhtemel enflasyonları bile göz önüne alarak faizi yükseltir ve bu, kendi mantığınca doğru tedbirdir.
Ama, kapitalistin kasasını değil de halk kitlelerini maişetini düşünürseniz, ‘faiz yüksek olduğu için enflasyon yüksektir..’ görüşüne itibar edersiniz.
*
Önceki Maliye Bakanları’ndan M. Şimşek ile ‘Benim okuduğum ekonomiye göre enflasyon yüksek olduğu için faiz yükselir, yükselmeye mecburdur..’ der, kendi mantığınca doğru da söylemektedir.. Çünkü, kapitalist sistemin asıl tezi budur.
Tayyib Bey ise, -ki, o da ekonomi okumuştur- onun tersini söyler, ‘faiz yüksek olduğu için enflasyon yükseliyor..’ der.