1. HABERLER

  2. ETKİNLİK-EYLEM

  3. "Kapitalist İşleyiş Karşısında İslami Tutum"
"Kapitalist İşleyiş Karşısında İslami Tutum"

"Kapitalist İşleyiş Karşısında İslami Tutum"

Muş Özgür-Der Temsilciliği programlarının ilk konuğu yazar İsmail Ceyran idi.

10 Ocak 2015 Cumartesi 02:00A+A-

9 Ocak 2015’te saat 18:00’de Temsilcilik salonunda “kapitalist işleyiş karşısında İslami tutum” konusunu ele alan Ceyran özellikle AK Parti iktidarında bu konunun belirgin şekilde tartışıldığına dikkat çekti.

Ceyran Kapitalist anlayışın temelinde yatan ana düşüncenin insanın, tasarruflarında mutlak özgür olduğu ve kâinatın –en azından bir şekilde ele geçirdiklerinin- mutlak maliki ve sahibi olduğu vehmidir (Kapitalizm, servetin bir devlete / güce dönüşecek tarzda yalnızca zenginler / belli bir zümre arasında dolaşması halidir (Haşr 59/7).ifade etti.

Ceyran konuşmasına şöyle devam etti. Modern/çağdaş manada devletler de bu kapital sahiplerini / zenginleri -ilkesizce davranan zümreyi korumak üzere düzenlenmiştir.

Bu bencil / egosantrik) / açgözlü zengin sınıf, besledikleri iktidarlar üzerinden, çıkacak kanuni düzenlemelerde egemen olmakta, bu kanun ve düzenlemelerin hem yapımında hem de uygulanmasında kendi sistemlerinin devamını gerektirecek tarzda müdahil olmaktadırlar. Bu sınıf aynı zamanda piyasanın oluşumuna ve fiyatlara da müdahale ederek ekonomiyi dizayn etmekte ve kontrol altında tutmaktadır. (Geçmiş hükümetler TÜSİAD toplantılarından sonra kararlar alırlardı.) diye ifade etti.

Ceyran; kapitalizmde bireyin mutlak mülkiyet hakkı olduğunu ve komünizm gibi onun da sermayeyi dinden bağımsız bir şekilde ele aldığını belirtti. Kapitalizm ile komünizm arasındaki farkın kurumsal olduğunu söyleyen Ceyran ilkinin mülkiyeti büyük oranda şirketlere hasrettiğini ikincisinin ise devlete has kıldığını ifade etti.

Ceyran; İslam ve müslümanların hegemonik zulüm düzeninin adil bir dünyaya dönüşümün tek alternatifidir. Dünyada mevcut kapitalist işleyişe karşı durabilecek tek imkânın İslam olduğunu, servetin İslam’da bir emanet şeklinde takdim edildiğini vurgulayarak, Müslümanların helal kazancı terk etmedikleri sürece fabrikalara sahip olmalarının kapitalizme yönelmek olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

Kapitalizme ve tüketim ideolojisine de bakarken başkasına ait yaklaşımlar, gözlükler arkasından değil, Kur’an’ın, Resulün örnekliğinden bakılmalıdır. Nass ile vakıanın arasını bulma çabası olmalıdır.

Kapitalizmi doğru yerden ve doğru şekilde eleştirmeli. Ucuz ya da işporta mantığıyla, hayatın gerçeklerinden kopuk, ayakları yere basmayan ve de haksız eleştirilere prim vermemek gerekiyor. Ceyran abdestli kapitalizm vurgusu yapanların “sosyalizme abdest aldırmaya kalkmalarının” da bir çelişki olduğunu ifade etti.

Program soru cevap faslından sonra sona erdi.

mus-20150109-02.jpg

HABERE YORUM KAT

7 Yorum