KADES uygulaması Türkiye’nin tüm dillerini kapsamalı
KADES uygulamasında Kürtçeye reva görülen çifte standartçılığı eleştiren Mazlumder, bunun başta Kürtçe olmak üzere Türkiye’de konuşulan tüm dilleri kapsaması gerektiğini vurguladı.
HAKSÖZ-HABER
İçişleri Bakanlığı kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla KADES isimli bir uygulamayı devreye soktu. Cep telefonuna indirilerek kullanılan bu uygulamada sınırlı sayıda dil desteği mevcutken, Türkiye'de başta Kürtçe olmak üzere en çok kullanılan bazı dillerin desteklenmediği görülmektedir.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Mazlumder, bu çifte standartçılığı eleştirerek uygulamanın Türkiye’de kullanılan tüm dilleri kapsaması gerektiğine dikkat çekti.
Mazlumder İstanbul Şubesinin konuyla ilgili basın açıklamasının tam metni:
KADES UYGULAMASININ DİL DESTEĞİ TÜRKİYE’DE KONUŞULAN BÜTÜN DİLLERİ KAPSAMALIDIR
02.01.2020 tarihinde İçişleri Bakanlığınca imzalanarak yürürlüğe giren “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi” uyarınca KADES (Kadın Destek Uygulaması) isimli bir uygulama hazırlanmıştır. Bu uygulama her telefona indirilebilmekte ve tek tuşla İçişleri Bakanlığının şiddetle mücadele için kurduğu polis birimine ulaşılmasını sağlamaktadır.
Uygulama ilk tasarlandığında Türkçe olarak yayınlanmış, mart ayının ilk haftasındaki güncellemeyle İngilizce, Arapça, Farsça, Rusça ve Fransızca dil seçenekleri eklenmiştir. Bu dil seçeneklerinin hangi kriterlere göre belirlendiği belli olmadığı gibi basında veya uygulamanın herhangi bir yerinde, Türkiye'de var olan diğer dil gruplarına yönelik bir çalışma yapılıp yapılmayacağı belirtilmemiştir. Şiddetin önlenmesi amaçlanan böyle bir uygulamada, Türkiye'de en fazla konuşulan ikinci dil olan Kürtçe desteğinin ve yaygın diğer dillerin bulunmaması önemli bir eksikliktir.
MAZLUMDER olarak; kadına şiddetin önlenmesi amaçlanan bir uygulamada başta Kürtçe olmak üzere Türkiye’deki diğer yaygın dillere yer verilmemesinin “ayrımcılık” olduğunu vurguluyor, yetkililerden bu eksikliğin giderilmesini talep ediyoruz.
HABERE YORUM KAT