Japonya'dan Türkiye'ye enkaz dönüştürme finansmanı
Japonya hükümeti ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Hatay ve Kahramanmaraş illerindeki enkazları dönüştürmek için 130.6 milyon TL'lik bir anlaşma imzaladı.
Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ile birlikte işbirliği projesinin imza töreninde yer aldı.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Japonya hükümeti, Hatay ve Kahramanmaraş illerindeki deprem enkazlarını dönüştürmek için 130.6 milyon TL'lik bir anlaşma imzaladı. Projenin toplam maliyeti 700 milyon Japon Yeni olup, bir yıl içinde hayata geçirileceği ifade edildi. Proje kapsamında enkazın toplanacağı alanlar belirlenecek ve geri dönüşümün gerçekleştirileceği iki tesis kurulacak. Bunun yanı sıra, enkaz kaldırılması ve yönetimi için planlar yapılacak.
Molozlar tehlike arz ediyor
Büyükelçi Takahiko yaptığı konuşmada, “Öncelikle, 6 Şubat’ta Türkiye’nin Güneydoğusunda meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere bir kez daha yürekten rahmet diler, deprem mağdurlarına geçmiş olsun dileklerimi sunarım. Bu depremde yaklaşık elli bin kişi hayatını kaybetti ve birçok kişi halen evlerinden tahliye edilmiş durumda yaşıyorlar. Ayrıca molozlar asbest gibi zararlı maddeler içerdiğinden, bundan sonraki süreçte bu alanların yakınlarında yaşayanların ve moloz kaldırma işini yapacak kişilerin sağlıkları için tehlike arz ettiği endişesi mevcuttur. Sağlık hasarını önlemek ve toparlanma sürecini hızlandırmak amacıyla Japonya Hükümeti’nin, depremden büyük ölçüde etkilenen Kahramanmaraş ve Hatay illerine 700 milyon Japon Yeni değerinde bir destek sağlamaya karar vermiş olduğunu buradan resmi olarak duyurmak isterim” şeklinde konuştu.
Bu projenin deprem enkazının çevreye duyarlı şekilde kaldırılması ve işlenmesi ile Türkiye ekonomisini destekleyen sağlam bir sosyal altyapı inşasına katkıda bulunacağını belirten Takahiko, konuşmalarına şu sözlerle devam etti:
“Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve afet atıklarının uygun bir şekilde yönetimi hususunda bilgi sahibi olan UNDP ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilecektir.2011 senesindeki Büyük Doğu Japonya Depremi sırasında Türkiye tarafından görevlendirilen ekip, başka ülkeler tarafından görevlendirilmiş olanlar arasında Japonya’da en uzun süreli arama-kurtarma faaliyeti gerçekleştirmiş ekiptir. En son, Türkiye’nin güneydoğusunda meydana gelen deprem sonrasında ise Japonya’dan arama-kurtarma faaliyetleri başta olmak üzere, çeşitli alanlarda destek sağlanmıştır. Bundan sonra da Japonya bu tür faaliyetleri sürdürmeyi planlamaktadır. “Dost, kara günde belli olur” atasözünde olduğu gibi, bu eşi benzeri görülmemiş deprem felaketine yönelik destek ve yeniden yapılanma çalışmalarının ikili ilişkileri daha güçlendirdiğini hissediyorum.”
HABERE YORUM KAT