İsrail'den Türkiye'ye Açık Rüşvet Teklifi
Uluslararası İş Forumu'nda İsrail temsilcisi Türkiye'ye küstahça bir teklifte bulundu.
Uluslararası İş Forumu'nda İsrail'i temsil eden ICC İsrail Milli Komitesi Başkanı Oren Shachor, Türk iş dünyasına mesaj yolladı: Herkes hata yapar. Geçmişi unutup bir arada olalım. Türkiye'ye yatırım yapmaya hazırız. İsrail'de yatırım yapacak Türkleri de ağırlamaya hazırız. Daha az politika daha fazla iş konuşursak daha iyi olacak...
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB), İstanbul'da düzenlediği 'TOBB Uluslararası İş Forumu' toplantısına İsrail'in Türkiye'ye gönderdiği mesaj damgasını vurdu. 87 ülkeden iş dünyasının liderlerini bir araya getiren toplantı kapsamında AKŞAM'ın sorularını yanıtlayan Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Yönetim Kurulu Üyesi, İsrail Odalar Birliği Başkan Yardımcısı ve ICC İsrail Milli Komitesi Başkanı Oren Shachor, Türkiye ile oldukça iyi ilişkileri bulunduğunu belirtirken 'Özellikle Ahmet Nazif Zorlu ile ilişkilerimiz üst seviyede. Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun da ICC üyeliğine gelmesi bizim için çok iyi bir haber oldu' dedi. Ortadoğu'da Suriye'den Kahire'ye, neler olduğuna dikkat edildiğinde, İsrail ile Türkiye ilişkilerinin yakınlaştırılmasınını bir zorunluluk olduğunu belirten Shachor şunları söyledi: 'Ticari ilişkileri başlatmamız gerekiyor. Bunu daha önce yaptık ve daha önce bunu nasıl başardıysak yine yapmamız gerekiyor. Türkiye İsrail iş dünyasında majör bir rol oynayabilir. Türkiye'nin Suriye ve Irak'la çok komplike bir ilişkisi var. Bizim de İsrail olarak Irak ve Suriye ile ilişkilerimiz çok komplike. Herkes hata yapar. Geçmişi unutup, bir arada olmamız, birlikte hareket etmemiz gerekiyor.'
GENERALLERİNİZLE GÖRÜŞTÜM
Türkiye'nin çok fazla iş yapabilecek potansiyeli olduğunu da vurgulayan Shachor şöyle devam etti: 'Ortak noktalarımız çok fazla. Benzer ilgi alanlarımız var. Türkiye'ye yatırım yapmaya hazırız. İsrail'de yatırım yapacak Türkleri de ağırlamaya hazırız. Daha önce Ahmet Nazif Zorlu'nun da yaptığı gibi. Askeri alanda çok şey yapılabilir. Çok profesyonel bir ordunuz var. İnsanlarınız çok profesyonel. Generallerinizle geçtiğimiz dönemde İsrail'de görüştüm. Birlikte yapılacak çok şey var. Yeni ekipmanlar, modern teknolojiler üzerine, ticaret konuşuluyor. Ben Türkiye'ye çok güveniyorum. Birlikte başka üçüncü ülkelere de yatırım yapabiliriz. Daha az politika daha fazla iş konuşursak bu siyaset açısından da daha iyi olur.
SİHİRLİ DEĞNEĞİMİZ YOK
Eurochambres Başkanı Alessandro Barberis: Dünya değişiyor. Kimsenin sihirli değneği ya da gelişmeleri önceden görecek kristal küresi yok. Türkiye Avrupa'nın bir parçası, Eurochambres'in de önemli bir parçası. Bu süreçte Türkiye de pek çok diğer ülke gibi bazı ekonomik riskler barındırıyor. Türkiye Ortadoğu ile Avrupa'nın arasında olduğu için çok kilit, önemli bir rol oynuyor ve oynamaya devam edecek.
EN ÖNEMLİ GÜÇ TÜRKİYEICC Genel Sekreteri Jean Guy Carrier: Türkiye'nin global ekonomi içinde her geçen gün yükselen önemli bir rolü var. Son 15 yılda Türkiye gelişmekte olan bir ekonomi iken şimdi önemli bir güç haline geldi. Suriye'de korkunç günler yaşanıyor. Türkiye bölgede sorunların çözülmesinde etkin olabilecek en önemli güç.
Değişimler ticareti olumlu etkiliyor
Mohammaden Nahavandian İran Odalar Birliği Başkanı: Değişim bugünlerde çok hızlandı. Bölgede bazı diktatörlerin belirdiğini görüyoruz. Bu da insanları bölüyor. Daha çok demokrasi olduğunda, iş konusunda, ticaret konusunda da daha umutlu oluyorsunuz. Bunu Tunus'ta, Mısır'da gördük. Bazı politik değişimler, ticareti de pozitif etkiliyor. Suriyeli insanlar kendi seçimlerini kendileri yapmalı. İran ve Türkiye arasındaki ilişkiler bu problemin çözümü için önemli diye düşünüyorum.
Bugün Avrupa, yarın ABD riskler hala devam ediyorFORUMUN açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gelecek dönemde hem Avrupa, hem ABD hem de gelişmekte olan ülkeler için hala riskler söz konusu olduğunu kaydetti. Babacan, ''Bugün nasıl Avrupa'yı tartışıyorsak, gelecek yıl da ABD ekonomisini, ABD'deki krizi tartışıyor olabiliriz. Dünyanın bir numaralı ekonomisi olan bir ülkenin sadece kendisi için değil, küresel ekonominin de istikrarını da sorumluluğunu hissederek, ne yapacağını ortaya koyması lazım'' dedi. Babacan, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'nun tarihi bir dönüşüm süreci yaşadığını belirterek, o bölgede halkların seslerini daha çok duyurmak istediği, halkların daha çok kendi arzularının devlet yönetimine yansıdığı bir değişim arzusunun olduğunu kaydetti.
Her yıl dünyanın etrafını sekiz kez dolaşıyorum
FORUMDA, iş dünyasının yerel ve küresel aktörlerinin buluşturulduğunu belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, ''Bu salonda dünya nüfusunun yüzde 83'ünü, küresel ekonominin yüzde 79'unu oluşturan 87 ülkeden iş dünyasının liderleri bulunuyor. 5 kıtada iş yapan, cesur Türk iş diasporası da bulunuyor. Biz, alın teri döken, emek veren, üreten, vergi veren, istihdam sağlayan iş insanlarıyız. Ben yılda 320 bin km yol yapıyorum. Her yıl dünyanın etrafını tam sekiz kere dolaşıyorum'' diye konuştu. Bu yüzyılda işbirliği yapmayıp, içine kapanan, kendi etrafına duvarlar örenlerin kaybedeceğini belirterek, ''Bu yüzyıl en basit ifadesiyle 'iş birliği' yüzyılıdır. Sanayicilerin duayeni Henry Ford'un söylediği gibi 'Bir araya gelmek başlangıçtır. Bir arada kalmak ilerlemedir. Beraber çalışmak başarıdır'' dedi. (timeturk)
HABERE YORUM KAT