İsrail ve İran işgalci Rusya’yı mı destekliyor?
Demir Kubbe savunma sistemini Ukrayna’ya asla satmayacağını açıklayan İsrail ve İHA destek elemanları ile Rusya’ya açıkça destek veren İran’ın tavrı dikkat çekiyor.
HAKSÖZ HABER
Dağlık Karabağ’ın Ermenistan tarafından işgal edilmesini Azerbaycan’a karşı savunan İran, Ermenistan’a askeri mühimmat desteğinin yanında siyasi desteğini sunmuştu. İran şimdi de Rusya’ya İHA ve SİHA’lar ile birlikte eğitmenler ve yedek parça takviyesi sunuyor. Filistin’i işgal eden, ABD’nin himayesi ile bölgede terör estiren İsrail’de, Rusya’ya karşı Ukrayna’ya destek veremeyeceğini açıklıyor.
Ortadoğu’da Suriye rejimine karşı desteği ile tepki çeken, ülkesindeki protestoları etnik grupları katlederek dindirmeye çalışan İran’ın dünya arenasında ABD’ye karşıymış gibi görünürken Rusya’yı desteklediği düşünülse de İran’ın birçok konuda ABD ile ortak çalışmaları olduğu basına yansıyor.
Rusya’nın, Ukrayna’yı işgaline karşı tutumunu siyasi dengeler üzerinden ele aldığı yorumları yapılan İran’ın daha çok ekonomik ve siyasi bir hesaplaşma içerisinde olduğu belirtiliyor.
Geçtiğimiz haftalarda İran’ın, Rusya’ya SİHA teklifinde bulunduğu iddia edilmişti. İddiaların üzerinden çok geçmeden Ukrayna işgalinde Ukrayna askerleri tarafından düşürülen bazı Rus SİHA’larının İran menşeili olduğu ortaya çıkmıştı.
İran’ı sürekli olarak ‘yaptırımlar ile yola getirmeyi amaçlayan’ her söyleminde yeni bir yaptırım tehdidi açıklayan ABD ve AB’nin, İran’a karşı geliştirdiği siyasetin Rusya’nın Ukrayna işgaline Rusya yanlısı bir İran olarak yansıdığı görülüyor.
İsrail’de ise durum oldukça farklı ilerliyor. AB ve ABD’nin çokça desteğini alan İsrail’in, edindiği teknolojik kazanımı Ukrayna üzerinden dünyaya açmak istemediği ve Rusya ile olan bölgesel işbirliğini bozmak istemediği görülüyor.
Özellikle ‘Demir Kubbe’ adlı füze savunma sistemi ile övünen ve Filistin işgalinde Fetih roketlerinden korunmak için devreye alınan Demir Kubbe’nin Ukrayna’ya da tahsis edilmesini isteyen Avrupa’ya İsrail, ‘asla’ cevabını vermişti.
İsrail’in Rusya’nın işgaline karşı olduğu ancak Ukrayna’ya da askeri destek vermediğini ifade ettiği atmosferde ‘özel bir denge siyaseti’ izlediği yorumları yapılırken, bütün Avrupa’nın desteğini arkasına alan Ukrayna’nın yanında ‘sivil savunma’ olarak yer alacağını belirten işgalci İsrail’in, Rusya’ya karşı da mesafeli durduğu iddia ediliyor.
Ancak İsrail’in, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri destek verilmesi halinde olacakları aba altından sopa göstererek dile getiren Rusya’yı dinlediği görülüyor.
Rusya'nın eski cumhurbaşkanı ve başbakanı Dmitry Medvedev, "İsrail, Kiev rejimine silah sağlamaya hazırlanıyor görünüyor. Çok pervasız bir hareket. Bu, ülkelerimiz arasındaki tüm ikili ilişkileri mahveder" diyerek İsrail’i uyarmıştı.
İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz’ın da yaptığı açıklamalarda; İsrail'in, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı direnişini desteklemek için silah göndermeyeceğini söylemesi dikkat çekiyor.
Gantz, Avrupa Birliği büyükelçilerine verdiği bir brifingde İsrail’in politikasının değişmeyeceğini belirtti.
Gantz’ın ofisinden yapılan açıklamaya göre, "Ukrayna ile ilgili politikamız değişmeyecek - Batı'yı desteklemeye ve yanında durmaya devam edeceğiz, silah sistemleri ise sağlamayacağız" denildi.
Ukraynalı yetkililer ise, Ukrayna hükümetinin Salı günü İsrail'e, Rusya tarafından kullanılan İran balistik füzelerine ve İran saldırı tipi insansız hava araçlarına karşı Demir Kubbe hava savunma sistemi için resmi bir talep gönderildiğini aktarıyor.
Ayrıca Ukrayna’nın, İsrail’den Barak-8, Patriot, David's Sling, Arrow Interceptor füze sistemleri de dahil olmak üzere birçok silahı istediği ve askeri eğitim talep ettiği biliniyor.
Bu atmosferde İsrail'in, Moskova hükümeti tarafından desteklenen ve Rus askeri üslerine ev sahipliği yapan komşusu Suriye'deki İran destekli güçlere ve hükümet hedeflerine yönelik hava saldırıları kampanyasını sürdürmek için Rus işbirliğine ihtiyacı olduğu biliniyor.
Rusya’nın bölgedeki desteğini kaybetmek istemeyen İsrail’in Ukrayna’ya herhangi bir silah temin etmeyeceği öngörülüyor. Üstelik en büyük destekçisi ABD’nin ‘üstü örtük taleplerine’ rağmen.
İsrail'i, Rusya ile ilişkilerini bozma konusunda temkinli hale getiren bu durumun İsrail’in aleyhine sonuçlar doğurup doğurmayacağı merak ediliyor.
HABERE YORUM KAT