İsrail İşgaline Karşı "Arap Eylem Planı" Hazırlanacak
Arap Birliğinin Filistin konusuna ilişkin oluşturduğu Arap Bakanlar Komisyonu toplantısında, Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin sona ermesi için "Arap Eylem Planı hazırlanması konusunda anlaşıldığı bildirildi.
Arap Birliğinin Filistin konusuyla ilgili oluşturduğu Arap Bakanlar Komisyonu, Mısır'ın başkenti Kahire'de toplandı.
Komisyon kaynaklarından alınan bilgiye göre, Mısır'ın yanı sıra Fas, Kuveyt ve Filistin dışişleri bakanları ile Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El-Arabi'nin katıldığı toplantıda, Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin sona ermesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne yeni Arap karar tasarısı sunulması için belirli bir takvim çerçevesinde Arap eylem planı hazırlanması konusunda anlaşma sağlandı.
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Toplantıda, Filistin halkının meşru haklarını elde edebilmeleri için uluslararası toplum ve bu hedefin gerçekleştirilmesinde etkisi olan taraflarla etkileşime geçilmesi amacıyla Arap toplumunun gelecekteki hareket planı olacak ortak vizyon ortaya konuldu" diye konuştu.
Toplantıda, görevlendirmeler ve belirli öneriler için uzmanlar seviyesinde bir komitenin görevlendirildiğini kaydeden Şükri, bakanlar seviyesinde bir toplantı daha düzenleneceğini bildirdi. Şükri, burada uzmanlar komitesinin tavsiyeleri doğrultusunda, İsrail'in Filistin'i işgalinin sonlandırılması için ortak Arap vizyonunun onaylanacağını kaydetti.
Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Malki de toplantının olumlu geçtiğini belirterek, "Arap Birliği üyelerinin, Arap zirvesinin kararlarının uygulanmasına verdikleri önem, Filistin davasına olan desteklerini gösteriyor" ifadelerini kullandı.
BM Güvenlik Konseyi'nde geçen yıl 31 Aralık'ta yapılan oylamada, 1967 sınırlarına göre başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasını öngören tasarıya ABD ve Avustralya ret oyu vermiş, İngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda çekimser kalmıştı. Fransa, Ürdün, Şili, Arjantin, Çad, Lüksemburg, Çin ve Rusya'nın evet oyu kullandığı tasarının kabulü için gerekli 9 oy sağlanamamıştı.
(AA)
HABERE YORUM KAT