1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FAS

  4. İsrail ile Fas arasında 1 milyar dolarlık anlaşma
İsrail ile Fas arasında 1 milyar dolarlık anlaşma

İsrail ile Fas arasında 1 milyar dolarlık anlaşma

İsrail ile Fas arasında 1 milyar dolar değerinde bir "casus uydu" anlaşması imzalandığı bildirildi.

10 Temmuz 2024 Çarşamba 11:45A+A-

Gazze'de İsrail katliamı sürerken Fas ile İsrail arasındaki ilişkiler derinleşiyor.

Uluslararası basında yer alan haberlere göre, İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI) yaklaşık bir milyar dolar değerindeki anlaşma kapsamında Fas'a bir istihbarat uydusu sağlayacak.

Fransa'da yayınlanan La Tribune gazetesinin haberinde İsrail ve Fas'ın 2023 yılı sonunda anlaşmaya vardığı ve anlaşmanın resmi olarak geçtiğimiz günlerde imzalandığı kaydedildi.

IAI uydusunun yaklaşık beş yıl içinde teslim edilmesi ve şu anda Fas tarafından kullanılan iki Airbus uydusunun (Mohammed VI-A ve Mohammed VI-B) yerini alması bekleniyor. Fransız yayın organına göre Fas'ın bu hamlesi hava, kara ve deniz savunmasında askeri kabiliyetlerini geliştirmeyi amaçlıyor.

Salı günü erken saatlerde IAI, Tel Aviv Menkul Kıymetler Borsası'na ismi açıklanmayan bir tarafla imzaladığı sözleşmeyi bildirdi. IAI'ye göre sözleşme, yaklaşık beş yıllık bir süre boyunca belirlenen şartlara uyulmasına dayalı ödemeleri içeriyor. Borsa duyurusunda sözleşmenin niteliği belirtilmedi.

Güvenlik kaynakları IAI'nin duyurusunun Fas ile yapılan anlaşmadan kaynaklandığını ifade etti. IAI Başkanı Amir Peretz'in şimdiye kadar gizli tutulan anlaşmayı imzalamak üzere geçtiğimiz günlerde bir Avrupa ülkesi üzerinden Fas'a uçtuğu kaydedildi.

Fas, 2020 yılının Aralık ayında ABD'nin ara buluculuğundaki İbrahim Anlaşmaları'na dahil olmuş ve İsrail ile normalleşmeye başlamıştı.

Bunun ardından iki ülke arasındaki ilişkiler hızla gelişmiş, ticari ve askeri birçok anlaşma imzalanmıştı.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum